fredag 22. mai 2020

Krypto


Av Hans Jørgen Sandnes
Gyldendal, 2020
143 s.
Målgruppe 9-13 år
Bokmål
Første bok i serien Krypto. Neste bok kommer ut oktober 2020


Boka starter med at en gutt gjør et flott stup ut i sjøen og vennene står skrekkslagne igjen da han ikke kommer opp av vannet.

Så flytter handlingen seg til jenta Ophelia som skal flytte til ny fosterfamilie på den lille plassen Saltvik. Ophelia er opptatt av kryptozoologi (ukjente dyr og vesener). En kveld hører Ophelia merkelige lyder i sjøen utenfor rommet sitt og hun løpet ut på brygga. Der får hun se noe merkelig som dukker opp av sjøen. Når hun våkner opp neste morgen på brygga har noen skrevet at de også har sett det samme som henne. Det viser seg at gamle Bernard deler samme interesse som Ophelia. Han er fisker og kan fortelle at han har sett mange spor etter gamle sjødyr, monstre og uhyrer.

Ophelia og Bernard bestemmer seg for å undersøke mer i havet rundt Saltvik. De dykker ned og ser kloremerker ved inngangen til en hule under vann. De finner ut at det må være en Krako, som er et saltvannsmonster med skarpe klør og tenner. Ophelia kontakter akvariet for å høre om ikke de kan være interessert i å finne en Krako, men som Bernard sier, «Akvariesjefen er ikke så flink med sensasjoner». De viser ingen interesse og Ophelia og Bernard må ta saken i egne hender.

De reiser på overnattingstur til Hatteberget og om natta dukker det opp et lite Krako-barn. Plutselig dukker akvariesjefen opp i ubåten sin og han fanger Krako-mammaen. Ophelia blir slengt inn i hula. Inne i hula dukker gutten som stupte i sjøen opp. Han ble fanget av Krako-mammaen og har gjemt seg i hula etterpå. Ophelia og Fillip blir reddet ut av hula. Det kan se ut som en lykkelig slutt, men akvariet har fanget Krako-mammaen. Ophelia og Bernard skjønner at de må ta saken.

Språk: Det er et lett og enkelt språk som passer til målgruppa. Boka inneholder ikke mange vanskelige ord.

Emne: Monstre, mysterier, kystsamfunn, havet

Alder: Boka er klassifisert fra 9-13 år, men passer for barn ned til 7 år.

Illustrasjoner: Dette er en tegneserie. Bildene er enkle og bygger opp om handlingen men tilfører ikke noe ekstra til historien.

Vurdering: Dette er en bok som kommer til å appellere til de yngste i målgruppa. Historien er fengende, men er kanskje litt for enkel for de eldre barna.

Anmeldelse skrevet av Olaug Øveland Sætren, Grimstad bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.