tirsdag 26. mai 2020

9. april 1940; 8. mai 1945


Av Jon Ewo
Illustrert av Dag Frognes
Ena, 2020
192 s.
Målgruppe: Ungdomstrinnet
Bokmål


9. april 1940 og 8. mai 1945 er to svært kjente og viktige datoer i vår historie; starten og slutten på andre verdenskrig. Boka utgis i et dobbelt jubileumsår, da det denne våren er 80 år siden krigen kom til Norge, og 75 år siden frigjøringen.

Dette er en todelt bok som kan leses fra begge sider. Når man har lest første del om 9. april, snur man boka på hodet, og kan lese om 8. mai fra motsatt side.

Hva skjedde egentlig disse to datoene? Første bok handler om tyskernes okkupasjon av Norge, tirsdag 9. april 1940. Handlingen utspiller seg innen kort tid, men persongalleriet er stort, og vi kommer tett på menneskene som sto midt i det. Historien fortelles fra deres ulike perspektiver, og vi får innblikk i tankene til både politikere og soldater, jøder som måtte flykte fra hjemmene sine, og barn som er redde. Handlingen er satt til flere steder i landet, og kapitlene er delt inn etter klokkeslett. Oppbygningen er den samme i andre del av boka, og følger leseren gjennom frigjøringsdagen.

Ewo er opptatt av å fortelle historien fra flere perspektiver, og å gi både barn, ungdom og voksne en stemme. Han stiller spørsmål ved «heltene» slik de ofte har blitt presentert av historieskrivere tidligere, og kritiserer blant annet norske politikere for hvordan de behandlet jøder og tyskerjenter, både under og etter krigen. I tillegg til å skrive fram et nyansert bilde av nordmenns opplevelse av krigen, prøver Ewo også å få fram hva tyskere og landsforrædere tenkte og gjorde, og hvorfor de gjorde det.

Boka er utgitt som sakprosa for ungdom, men Ewo dramatiserer historien på en måte som gjør den like gripende og spennende som om det skulle vært en roman. Språket er enkelt og tilgjengelig, noe som gjør den passende også for yngre lesere. Selv om boka er skrevet for barn og unge, kan den absolutt også anbefales for voksne lesere – det er ingen øvre aldersgrense!


Anmeldelse skrevet av Maria Olsen, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.