tirsdag 26. mai 2020

# Kampklar


Av Nina Rossing
Vigmostad Bjørke, 2019
271 s.
Målgruppe: 13 år og oppover
Bokmål

Hovedinnhold: Anja er 17 år og går i 2. klasse på videregående skole. Hun bor i Trondheim sammen med foreldrene sine. Anja spilte tidligere fotball men på grunn av en kneskade, valgte hun å gi opp fotballkarrieren sin. Hun og bestevenninnen Leila, er nå med i Fotballkretsen sitt Jentedommerprosjekt.
Anja skal dømme en G-19 kamp for første gang og hun er kampklar og spent. Da hun gir rødt kort til stjernespilleren hagler trusler og skjellsord. I løpet av kampen blir hun utsatt for ufinheter, grov hets og kommentarer som svir.

Dagen etter våkner hun opp til trusler og netthets og manipulerte bilder av henne. Hatkommentarer renner inn. Hvem kan stå bak dette? Skal hun anmelde det?
Kretsledelsen vil holde det internt så det ikke skal bli så mye negativt oppmerksomhet rundt dommerprosjektet. Venninnene og familen hennes er en god støtte for Anja og de er der for henne.
Det blir vanskelig dager på skolen. Mange blikk, hvisking og rykter. Kan det ikke snart bli bedre?
Så virker det som det roer seg litt og at oppmerksomheten rundt bildene dør litt ut. Anja er lettet.
Så på vei hjem fra en sommerfest, endrer alt seg og tar en enda mer brutal vending. Anja blir overfalt og skambanket. Hvordan reise seg igjen og hva gjør hun nå? Hun må ta kontrollen igjen, gi sin versjon  og stoppe galskapen. Men hva betyr det egentlig å ha kontroll? Har hun mista kontroll av å ta kontroll? Alt blir litt frustrerende og uoversiktlig. Men hun er modig og kampklar. En dag er kanskje alt som det skal være.

Språk: Lett å lese uten vanskelige ord og har et forståelig språk. Det er en god flyt gjennom boken og det er lett å sette seg inn i alle rollene. Språkbruken er rå og sterk, men passer til bokens innhold.

Emne: Netthets, sosiale medier, mobbing, fotball, vennskap, sterke jenter, mot, likestilling.

Alder boka passer for: Ungdom fra 13 år og oppover og er også aktuell for voksne.

Vurdering: En realistisk, sterk og skremmende historie om hvordan ting kan utarte seg i dagens samfunn og hva det gjør med den som blir utsatt.
Boka er veldig aktuell og den viser hvor fort ting kan spres på nettet. Den viser de sosiale mediers mørke sider og det er et viktig tema som bør tas opp.
Hvor vanskelig det kan være å ta igjen mot netthetsen og hvordan det er å være i en sårbar posisjon. Samtidig handler det også om godt vennskap, og om det å ikke la seg knekke og om å være jente i ett guttemiljø.

Anbefales.

Anmeldelse skrevet av Astrid Lillejord, Arendal Bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.