fredag 22. mai 2020

Meningen med Leif


Av Lars Joachim Grimstad
Aschehoug, 2019
242 s.
Målgruppe: 10-13 år. 
Bokmål


Dette er en underlig bok der det utroligste kan skje og der døden eller “Frøken Døden” med rød buksedress, grått hår og trillekoffert spiller en av hovedrollene. Den andre hovedrollen innehar Leif.

Leif er en ensom, nesten venneløs gutt etter at bestevennen Andreas har flytta. Leif overlevde en bilulykke som liten, der faren hans ble drept. Leif mista hørselen på det ene øret og sier ofte HÆ. Dermed har to dumme gutter i klassen begynt å kalle han for det – og de mobber han stadig. Mens faren levde bodde Leif og foreldrene i en høyblokk i enden av gata. Nå har Leif fått en stefar med en stor enebolig helt i andre enden av samme gate. 

Foreldrene reiser bort ei helg og skaffer ei ufyselig tenåringsjente til å være “barnevakt”. Hun har med seg en venninne, spiser og drikker, roter og brukar moras selskapskjoler. Leif må holde seg på rommet, men så ser han ut av vinduet og oppdager noe som ser ut som en astronaut. Han går ut og oppdager at det er en gammel mann i en slags birøkterdrakt. Mannen sier Leif må bli med for å lete etter biene som har stukket av.

Og dermed er historien i gang. Mannen er Leifs ukjente farfar, som forsvant da Leifs far var baby. Han rana en bank fordi de trengte penger, ble satt i fengsel og drog siden ut i verden som Bopp, en kjent jaxzz-trompetist (Som spilte sammen med Miles Davies). En gang han var i Paris var han døden nær, men ble redda av en venn som var organist i Notre Dame og av noen spesielle bier som holdt til der. En sverm av disse biene har siden fulgt med og passet på han overalt i verden. Nå bor Bobb på taket av høyblokka der han har laga en fantastisk hage og et lite skur han sover i. Han er en slags vaktmester i blokka.  Leif blir med dit. Der er Mira, ei jente han kjenner fra skolen og som bor i blokka. Hun steller hagen og dyra som er der.

Men Frøken Døden er på jakt etter Bopp. Han har lurt henne flere ganger. Folk flest kan ikke se henne, men Leif kan både se og kjenne når hun er i nærheten. Hvorfor er det sånn? Er det fordi han egentlig skulle dødd sammen med faren? Frøken Døden får tak i bestefaren mens han sover på taket etter å ha spilt en fantastisk konsert. Samtidig ligger ei dame og føder noen etasjer under. Da er det jo helt klart at den gamles sjel klarer å ta bolig i den nyfødte, og mens den døde kroppen blir henta med sykebil til likhuset ut på morgenkvisten, pludrer den gjenfødte i en rosa vogge. 

Resten av historien blir om mulig enda mer sprø. Men uansett er dette en ok bok. Det er en varm, god stemning i boka. Språket er lett og en blir revet med i historien – en lurer jo på hvordan dette skal gå. 
Historien om den gjenfødte er for så vidt kjent. Jeg leste Dorte Karrebæks bok: Pattebarnet midt på 90-tallet. Det er en billedbok der en nylig døds sjel blir gjenfødt som baby. 


Anmeldelse skrevet av Else Marie Nesse, Kristiansand folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.