tirsdag 26. mai 2020

Alene gjennom


Av Michael Stilson
Cappelen Damm, 2020
256 s.
Målgruppe: 13 år +
Bokmål

Innhold: Fredrik har fått kontrakt med fotballklubben Mjøndalen og har det siste halvåret vært storspilleren på laget. Dette har ført til at Rosenborg har fattet interesse for 17 åringen. Fredrik håper på en avtale med Trondheimsklubben før overgangsvinduet stenger slik at han kan flytte hjem til moren og vennene sine igjen. Da vil han også kanskje kunne bli noe mer enn bare venn med Line.
Så dukker Fredriks far opp og kan fortelle at han har ordnet overgang til fotballklubben Hertha Berlin i den tyske Bundesliga. De må skynde seg å reise til Tyskland for å treffe Marko, farens kontakt som skal ordne den nye avtalen før fristen går ut. Fredrik synes valget mellom Rosenborg og Hertha Berlin er lett siden han alltid har drømt om å bli fotballproff og kontrakten med den tyske klubben er veldig god. Fredrik velger derfor å stole på faren og avbryter kontakten med Rosenborg og den planlagte hjemreisen til Trondheim.

I Berlin blir han boende alene på et hotellrom siden faren havner på fylla. Han kan lite tysk, men blir venn med lagkapteinen. På treningene får han vist frem fotballferdighetene sine slik at han blir tatt ut på førstelaget for å spille Hertha Berlins viktigste kamp for sesongen. Serieåpning mot Bayern München foran syttifemtusen på Allianz Arena. Men hva er den egentlig grunnen til at han blir valgt ut til å spille den viktige kampen?

Språk: Språket flyter lett og skifter mellom dialog og Fredriks fortellerstemme.

Emne: Fotball, proffliv, prestasjonsangst

Alder: Fra 13 år

Vurdering: Dette er en perfekt bok for fotballelskere med mange gode beskrivelser av fotballteknikk. Vi får et innblikk i livet på treningsfeltet og i fotballgarderoben. Mange ungdommer har nok en drøm om å bli oppdaget og få muligheten til å spille som proff i utlandet. Her får de en fin beskrivelse av hvilke utfordringer en ung spiller kan møte. I tillegg er det en liten dose forelskelse som også kan gjøre boka aktuell for andre som ikke bare er opptatt av fotballen.

«Alene gjennom» er oppfølgeren til «Bare spille ball» som ble gitt ut i 2018. Stilson vant Uprisen og fikk Trollkrittet for den første boka om den unge fotballspilleren. Den nye boka følger samme oppskrift og har mange spenningstopper. Vi får en liten innføring i noe av det viktigste som skjedde i første bok og leseren kommer raskt inn i fortellingen. Fredriks følelser og tanker blir noe beskrevet, men det er hovedvekt på en spenningsfylt handling rundt fotballspillere, kontrakter og managere. Boka kan godt leses frittstående, og den avslutter på en slik måte at det kan tenkes at det kommer enda en bok om Fredrik Markussen.

Anmeldelse skrevet av Hilde Irene Tveit, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.