fredag 22. mai 2020

Komiqueen


Av Jenny Jägerfeld
Oversatt av Gunnhild Magnussen
Gyldendal, 2019
221 sider
Målgruppe: 10-13 år
Bokmål



Sashas mamma er død. Død fordi hun ble deprimert, sluttet å ville leve. 12-årige Sasha tenker at mammaen gjorde noe feil siden det endte sånn. Selv vil hun gjøre det motsatte, for å sikre seg mot samme utfall. Hun vil bli en komiqueen, en som ser på tilværelsen med et skråblikk og alltid gjør andre glad. For å bli det, må hun øve. For hun har det ikke fullt utviklet i seg - ennå. Hun lager en liste som skal hjelpe henne på veien, en liste med sju punkter hun skal gjøre motsatt av mammaen.

I Komiqueen følger vi Sasha på hennes arenaer; hjemme, i klassen, på skoleveien. Vi er med i hverdagslivet – et hverdagsliv som leves med en ganske så fersk sorg. Og hvordan lever man egentlig et sånt liv, når man er 12 år og aldri har gjort det før? Hva skal man gjøre når man stadig blir minnet på at man både har minner fra og trekk fra mammaen sin, men for alt i verden ikke kan være som henne? Sasha prøver etter beste evne å manøvrere i dette livet og må forsøke å finne ut både hvem hun er og hva slags liv hun vil leve.
I boken blir vi, i tillegg til Sasha, litt kjent med farmor og onkel Ossi, men mest med venninnen Märta og Sashas pappa.

Språket er muntlig og i nåtid, med en fin veksling mellom dialog og fortelling. Innimellom er det brukt store bokstaver for å understreke eller vise at noe anses som viktig for den det gjelder; Sashas ytterst pedagogiske lærer snakker for eksempel gjerne svært engasjert, I STORE BOKSTAVER, i undervisningen sin. Språkgrepet bidrar til å få leseren med i situasjonen, her-og-nå, og kan til tider også være ganske morsomt.

Komiqueen omhandler særlig temaene sorg, selvmord og identitet.

Boken passer for aldersgruppen 10-13 år.

Fortellingen har bra driv. Den dveler ikke for mye, men bruker sorgen som en slags strøm som fokuserer og fører til at historien drives fremover. Selv om dette mye er en bok om sorg, og selv om den tidvis er trist, er ikke stemningen dyster. Det er energi i historien, en energi som også hovedpersonen Sasha har. Jeg tror på Sasha. Hun er en jente som prøver å ta kontroll over livet og utviklingen sin ved å strukturere livet midt i en fersk sorg. Hennes valg, tanker og handlinger fremstår for meg som troverdige. Persongalleriet er lite og oversiktlig og jeg opplever at det fungerer godt. Bipersonene tar bare opp den plassen som fortellingen krever og bidrar inn i strømmen som driver historien. Komiqueen er en fin og samlet bok om hvordan det kan være å fortsette å leve når noen nær deg har valgt å dø.

Anmeldelse skrevet av Merete Rimestad, Riekeles, Tangvall bibliotek / Vågsbygd bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.