tirsdag 26. mai 2020

Ljå


Av Neal Shusterman
Oversatt av Morten Hansen
Vigmostad & Bjørke, 2020
479 sider
Målgruppe: 15 år +
Bokmål

Neal Shusterman har ligget flere ganger på New York Times' bestselgerliste og har skrevet over tretti prisvinnende bøker for barn, ungdom og voksne, deriblant Livsloven-tetralogien (Splintret, Spleiset, Sjelløs og Samlet). Ljå skal filmatiseres.
Dette er bok 1 i serien Sankingens tid

«Briljant dødsdrama»?
Tenk deg et samfunn der all sult, smerte, alderdom og død er avskaffet, og den allvitende Tordenskyen har erstattet alle regjeringer. Den ser alt, vet alt og tar alle beslutninger. Det kan høres ut som et perfekt samfunn, men det har en hake - nemlig overbefolkning. Når døden er avskaffet, vil det etter hvert bli for mange mennesker.  Tordenskyen har ikke villet ta på seg ansvaret for å la noen mennesker dø - til det har man ljåene. Ljåene er ordinerte, svært opphøyde og har en årlig kvote mennesker som skal sankes – dvs drepes. Ljåene avgjør når og hvordan. Nå trengs flere ljåer.

17-åringene Rowan Damish og Citra Terranova blir valgt til ljålærlinger fordi de er samvittighetsfulle av natur og har høy moral. Ingen av dem har noe ønske om å bli ljå, men de kan heller ikke si nei til utvelgelsen. Familiene deres vil få immunitet når de er ferdige med læretiden. Hos ljå Faraday, en slags jedi-master med sitt storsinn og sin samvittighetsfulle væremåte, får de opplæring i drapskunsten. Ljå Faraday er en veiviser for den rettferdige og nådige døden. Det er derimot ikke alle ljåer. En gruppe ljåer som driver med de rene massedrap, klarer å sette hovedpersonene opp mot hverandre slik at når læretiden er over, vil Citra og Rowan måtte konkurrere mot hverandre - og vinneren vil måtte drepe den andre.

Genre: Sci-fi, dystopi
Emne: Etikk, vennskap, samfunnsutvikling, makt
Språk: Bokmål. Nokså enkelt, men med en del fremmedord (sci-fi duppeditter)

Vurdering: En mørk, skremmende og fascinerende roman. Den største appellfaktoren er helt klart handlingen, historien tar hele tiden uventede vendinger.  Boken har et grøssende godt plott som gjorde at jeg bare måtte lese videre. Den futuristiske samfunnsbeskrivningen er interessant og tankevekkende. Men her er flere svært brutale drapsscener som jeg syntes var ubehagelige. Jeg tenker av den grunn kan den ikke anbefales til alle. Voldsbruk og maktmisbruk kontra etikk er fremtredende tema. Karakterene er nokså skjematiske, særlig Citra som er en typisk heltinne som alltid gjør det rette. Rowan er tegnet noe mørkere og litt mer kompleks. Boka kan minne om Hunger Games i tematikken «ungdommer på siden av samfunnet som settes opp mot hverandre i et forlystelsesspill for de med makt». Jeg synes passasjene med utdrag av ljåenes sankedagbøker gir et godt tillegg til handlingsforløpet, og gir leseren mulighet for refleksjon over hva et slikt «perfekt» samfunn kan innebære. Selv i dette samfunnet der alle menneskelige problemer er fjernet, eksisterer fremdeles korrupsjon, maktmisbruk og ondskap.

Grunnet de sterke scenene tenker jeg den passer for ungdom fra 15 år. Forlagets anbefaling fra 13 år.

Sitat fra boka:
“My greatest wish for humanity is not for peace or comfort or joy. It is that we all still die a little inside every time we witness the death of another. For only the pain of empathy will keep us human. There’s no version of God that can help us if we ever lose that.”
― Neal Shusterman, Scythe


Anmeldelse skrevet av Kirsti Husby, Arendal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.