fredag 22. mai 2020

Det fine med Kjersti


Av Helena Hedlund
Illustrert av Katarina Strömgård
Oversatt av Nina Aspen
Cappelen Damm, 2019
185 s.
Målgruppe: Fra 6 år
Bokmål


Helena Hedlund (f. 1978) er en svensk forfatter, dramatiker og skuespiller. Det fine med Kjersti er hennes debutroman. For romanen fikk hun Den svenske forfatterforeningens debutantpris.

Det fine med Kjersti vant debutantprisen fra den Svenske forfatterforeningen i 2018, og har fått strålende mottagelse i Sverige. Den har også blitt tildelt Nils Holgerssons-plaketten, som er den svenske bibliotekforeningens pris for beste barne- og ungdomsbok.

Kjersti er sju år, har langt, gnistrende gullrødt hår. Hun samler på gullskatter i en boks som hun gjemmer under senga. Kjersti har en bestevenninne, Fatima, som hun har kjent siden de gikk sammen i barnehagen.  De sees nesten hver dag hjemme hos Fatima. Kjersti blir fjern og passiv når de er sammen – hun har ikke egentlig lyst å være der, men hvordan kan hun si det? Heldigvis har Kjersti oppmerksomme foreldre som fanger opp at noe er galt, og far og Kjersti lager en lur avtale for hvordan hun kan få gitt en hemmelig beskjed når hun ikke har lyst å være sammen med venninnen.
En dag finner Kjersti en ring på skolen, og putter den raskt i lomma. Når læreren etterlyser gifteringen sin, nøler Kjersti med å fortelle om ringen hun fant, og plutselig har det blitt for seint å fortelle.

Fortellingen tar en ny vending når en familie flytter inn i det ubebodde huset ved siden av, og Gunnar skal begynne i Kjerstis klasse! Gunnar som attpåtil har samme gullhår som Kjersti. Etter litt nøling, finner Gunnar og Kjersti tonen og leker så det suser med skatteleting, oppdagelsesferd og hemmeligheter. Kjersti føler at hun har en sol i magen når de er sammen! Gunnar kan i tillegg trylle, og det kommer godt med.

For Kjersti har fremdeles ringen hun fant og som hun vet er lærerens. Denne hemmeligheten er vond å bære på. Voksne og barn kommer opp med en oppfinnsom løsning for å få tilbakelevert ringen, uten at noen mister ansikt. En riktig fin fortelling om en følsom jente som har behov for alenetid, og om hvor vanskelig det kan være å fortelle om hvordan man har det på innsiden.

Appellfaktorer: Stemning, karakterer

Alder: Fra 6 år

Språk: Bokmål. God flyt, en del dialog.

Emne: Vennskap/fantasi/løgn/lek

Vurdering: En varm, nyansert og fin fortelling om vennskap, fantasi og vonde hemmeligheter. Anbefales for barn og foreldre - høytlesing! Fin flyt i språket, og med uttrykksfulle illustrasjoner som står godt til teksten. Har fått svært gode anmeldelser i svenske aviser.
Oppfølgeren Å være Kjersti har utkommet i år, og det kommer enda to bøker til i serien.


Anmeldelse skrevet av Kirsti Husby, Arendal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.