tirsdag 26. mai 2020

Helt ute


Av Maria Sand
Aschehoug, 2020
217 s.
Målgruppe: 14-17 år
Bokmål


Kristina er ei jente som går sitt siste år på ungdomsskolen. Hun føler seg fremmed i sin egen kropp, alt er forvirrende og tiden går for sakte. Hun er mest sammen med bestevenninna si; Ada, men det er vanskelig for Kristina å holde følge med henne, som om hun alltid er for seint ute og aldri rekker å forklare helt hva hun tenker.

Så begynner Mikkel i klassen, og Kristina begynner å henge med han. Kristina føler seg ikke alltid trygg sammen med Mikkel, men tiden går fortere når de henger sammen. Hun vet at Mikkel ser på henne, men hun ser på Ada, mens Ada ser på Mikkel.

På en fest hos Ada hvor Kristina har fått for mye, tar Mikkel seg for stor frihet mens hun er ute av stand til å gjøre motstand. Etterpå er det som om Kristina ikke kommer seg unna Mikkels skygge. Etter festen er det noen som har skrevet «Kristina er en hore» på jentedoen på skolen. Alt som har skjedd følger Kristina i hverdagen og gjør at hun går som i konstant tåke. Dette driver henne og Ada fra hverandre. Livet til Kristina rakner i sømmene, og hun kommer inn i en spiral av selvdestruktive valg.

Emne/språk: Overgrep, avhengighet og utenforskap. Boka handler om det å gå fra å være et barn til å vokse opp – eller ikke vokse opp. Den handler om vonde ting som skjer og om de destruktive og nedbrytende forholdene man kan få til andre mennesker. Handlingen er skrevet i jeg-form som gir nærhet til hovedpersonens gjennomsyrende følelser av forvirring og utrygghet.

Vurdering: «Helt ute» er ikke en bok som egner seg til koselesing akkurat. Som leser får man innblikk i mange vonde følelser og skjebner, og det blir kastet lys på ulike sider av ungdomsproblematikk. Selv om ting også etter hvert blir bedre for hovedpersonen, er slutten ganske åpen for tolkning. Men på tross av den dystre tematikken er boka veldig godt skrevet, og anbefales sterkt til litt eldre lesere.


Anmeldelse skrevet av Irene R. Johansen, Lillesand Vgs. bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.