fredag 22. mai 2020

Tåkedis


Av Frode Eie Larsen og Dag Otto Lauritzen
Gloria forlag, 2019
176 s.
Målgruppe: Mellomtrinnet
Bokmål


Tåkedis er første bok i en ny krimserie skrevet av krimforfatter Frode Eie Larsen og tidligere toppsyklist, politimann og fallskjermjeger Dag Otto Lauritzen.

Den handler om 13 år gamle Hannah som finner ei jakke som er skylt i land i fjæra. Hun føler at det er noe muffens med denne jakka, og etter hvert begynner det å skje flere underlige ting i den lille byen hun bor i. Sammen med bestekompisen Einar prøve hun å finne ut av hvorfor styrtrike amerikanske investorer plutselig vil bygge kjøpesenter der, og hvorfor den eneste politikeren som er i mot dette på mystisk vis har forsvunnet. Har amerikanerne kidnappet ham, og hvor har de fått alle pengene fra?

Det er mange ting i Tåkedis som minner om både C.L.U.E.-serien til Jørn Lier Horst og Blålys-serien til Hanne Kristin Rhode: For eksempel foregår handlingen i en liten idyllisk kystby, Hannah har en omsorgsfull men travel politisjef til pappa og en mor som ligger i koma etter å ha falt ned en skrent. Hun har også en trofast og hjelpsom hund kalt Turbo.

Men en ting som gjør at denne serien skiller seg litt ut er Hannahs lidenskap for sykling. I tillegg til å løse mysterier trener hun nemlig målrettet på å bli proffsyklist, og første delmål er kretsmesterskapet til høsten. Det er flere kapitler hvor Hannah er på sykkeltrening og leseren får et innblikk i hvordan hun tenker og motiverer seg selv til å gi alt for å bli bedre. Under en av disse sykkeltreningene får hun plutselig øye på de skumle amerikanerne i bil, hun følger etter dem, blir uoppmerksom i en sving, faller og skader seg stygt.
Nå har hun kanskje ødelagt for resten av sykkelsesongen og kretsmesterskapet til høsten. Og hvordan skal hun nå klare å avsløre amerikanernes skumle planer?

Språk: Språket i boka flyter godt, det er korte setninger og mye dialog. Kapitlene er bare 2-4 sider lange og det er godt med luft på sidene. Det er noen få setninger på engelsk innimellom når amerikanerne snakker, men om man ikke forstår alt så burde man likevel klare å henge godt med på handlingen.

Emner: Denne nye krimserien heter «Mot mysterier» og mot og viljestyrke er sentrale tema gjennom hele handlingen. Etter siste kapittel kommer også et ekstrakapittel kalt «Dag Ottos motivasjonstips» hvor han skriver om det å møte motgang, og hvor viktig det er å beholde troen på seg selv og sette seg delmål. Han forteller om da han selv skadet seg alvorlig i et fallskjermhopp.

Alder: Boka passer godt for barn på mellomtrinnet.

Vurdering: Dette er en spennende og actionfylt krim som også klarer å formidle noe viktig om mot og viljestyrke uten at det blir moraliserende eller ovenfra og ned. Kanskje appellerer den litt ekstra godt til barn som driver med konkurranseidrett fordi de kan kjenne seg igjen i Hannahs lidenskap for sykling.

Anmeldelse skrevet av Ida O. Haaland, Lindesnesbibliotekene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.