tirsdag 26. mai 2020

Udyr


Av Kristine Tofte
Gyldendal, 2019
352 s.
Målgruppe: 12 år og oppover
Bokmål


Handling: Vi møter Amund, en 15 år gammel gutt som føler seg som Idavollens største taper. Han gjør det ikke så bra på skolen, og vil bare henge med vennene sine.
Foreldre hans er kjærlige, men litt rare kunstnerhippier som ikke lar han ha verken mobil eller pc.
For å gjøre skolesituasjonen litt bedre for Amund tilbyr læreren hans en praksisplass. En gang i uka skal Amund være på Bru gård og hjelpe til med stell der. Dette er Amund ganske skeptisk til, da det er mye rykter rundt Agnar Bru og gården hans. Blant annet at Bru er en fyllik og at det er ikke egentlig er dyr der.
Amund takker skeptisk ja til tilbudet. Da han kommer til gården er det rare ting som skjer. Agnar Bru viser han noen eldgamle og uvanlige dyr, sier at det er lett å ta vare på dem, og så stikker han på ferie, og lar Amund sitte igjen med stellet for gården. Dette var ikke det han hadde sagt ja til!
Plutselig så dukker Ida Lind opp, Bedehusjente og Idavollens peneste ifølge Amund.
De to utforsker gården og finner ut at dyrene på Bru gård er noen helt spesielle dyr! Ikke nok med det, det er flere som er interessert i dyrene på Bru…

Emne: fantasy- norrøn mytologi- dyr

Vurdering: Denne boken er «Hjemme alene» satt på en gård med dyr fra Norrøn mytologi! Og det funker så bra!
Det er en god dose humor i denne boken, som er noe som vi sårt trenger mer av i ungdomslitteraturen, og den er veldig lettlest, som også er et stort pluss. Språket i boken er enkelt og greit. Det blir snakket litt om runer og oversettelse av dette i boken, men jeg føler det er ganske enkelt forklart. Karakterene er veldig godt skrevet og har god utvikling i løpet av boken.

Denne boken kan du anbefale til alle som liker både norrøn mytologi og fantasy, og til de som vil ha litt humor i bøkene sine. Jeg tror du kan anbefale denne fra 12 år og opp, (med forbehold om at det er litt banning i boken og abort er nevnt en gang, så man må vurdere det) og helt opp til voksen alder. Historien er ikke superkomplisert. Men den flyter bra og har en god spenningskurve som gjør at jeg tror voksne og kan få noe ut av den. Jeg gjorde i hvert fall det!


Anmeldelse skrevet av Tina Øyna, Skolebibliotekar ved Tangen VGS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.