tirsdag 26. mai 2020

Et hav av kjærlighet


Av Tahereh Mafi
Oversatt av Heidi Sævareid
Gyldendal, 2019
306 s.
Målgruppe: Ungdom
Bokmål

I "Et hav av kjærlighet" av den iransk-amerikanske forfatteren Tahereh Mafi møter vi Shirin, ei 16 år gammel muslimsk jente som er kreativ, tøff og kompromissløs, men samtidig veldig sårbar. Vi møter henne foran skapet hennes i highschool-korridoren omgitt av strøkne og vellykkede ungdommer som lukter som ny plast. Hun er ny på skolen, og vi skjønner fort at hun ikke føler at hun passer inn i dette. Familien har flyttet mye, så hun begynner å bli ganske vant med dette utenforskapet, og hun har utviklet en ganske tøff og kald måte å forholde seg til folk på. Samtidig skjønner man at hun er ensom, og at hun mest av alt prøver å beskytte seg selv.

Handlingen er lagt til året etter 9/11, og fordommer mot muslimer er sterke og hijab forbindes mest med terrorisme og ekstremisme. Dette gjør Shirin mistenksom mot alt og alle og hun skaper en unødvendig tykk mur mellom seg selv og andre. Så møter hun Ocean - over en død katt de er satt til å dissekere sammen i biologitimen - og kjærlighetshistorien ruller i gang. Den inneholder alt av sterke følelser og de to fortvilt forelskede tenåringene kjemper en kamp både mot seg selv og omverdenen – for når det er jenta med hijab som får den heteste gutten på skolen – settes den amerikanske drømmen på en skikkelig prøve.

"Et hav av kjærlighet" er selvfølgelig en bok om kjærlighet, men også om identitet, kulturforskjeller og fordommer. Selv om dette på mange måter er en ganske klassisk highschoolroman som inneholder mange av de velkjente klisjeene, legger fokuset på kulturell identitet et ekstra lag til fortellingen og gir den nyanser og dybde. Kjærlighetsforholdet mellom Shirin og Ocean skildres med en intensitet og spenning som er godt gjennomført og nærmest elektrisk, og den skildrer godt en personlig utvikling der hovedpersonen vokser og modnes gjennom motgang og konfrontasjon med omverdenen. Her holder man ikke bare pusten for at de to fortvilte skal få hverandre til slutt, man heier også på Shirin når hun jobber seg gjennom sin personlige krise og blir åpnere, sterkere og gladere enn før.

Språket flyter lett og fint med tidsriktige referanser til teknologi og musikk og er godt oversatt av Heidi Sævareid. Boka passer for både yngre og litt eldre ungdom som vil ha en god kjærlighetshistorie full av både hjerte og smerte.

Anmeldelse skrevet av Line Berg, Kristiansand Katedralskole Gimle

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.