fredag 22. mai 2020

På omveien hjem


Av Vilde Kamfjord
Illustrert av Rune Markhus
Gyldendal, 2019
91 s.
Målgruppe: 8-10 år
Bokmål


Innhold:  Hovedpersonen Vinde, ei jente på 9 eller 10 år, tar en togtur fra Oslo til Lillehammer, hvor hele handlingen utfolder seg – eller rettere sagt dialogen. Hun får sitte ved siden av ei voksen dame, Britt. De to snakker seg gjennom boka hvor Vinde er den som snakker aller mest. Britt er forståelsesfull og har en mer tilbaketrukket rolle i dialogen.

Vinde forteller om familien sin, om vennen Ronald, om skolen og blokkfløytespillinga si. Praten går uten stopp til de kommer til Lillehammer. Særlig var hun opptatt av å fortelle om sin første skoledag. Hun møtte opp i bunad og var veldig stolt av den. Bestevennen, Ronald, møtte opp i en superheltdrakt – a la Superlangbein – bokser utenpå buksa og lang kappe.

Boka tar oss med i kortere og lengre sekvenser om Vindes barndomsopplevelser fortalt til Britt – alt i dialog. Vinde er tillitsfull og forteller om sin kreftsyke og senere avdøde søster Ylva, om den sprøe bestemora som kjører rundt i en gul likbil. Julekuler som knuses og opplevelsen av skjørhet.
Ylva, lillesøsteren hennes, som brakk armen pga Vinde, som løftet henne opp til toppen av postkassa. Der satt armen seg fast og Vinde ville hjelpe henne, men hun måtte slippe den ene armen for å kunne gjøre det. Ylva ramla dermed ned og armen som satt fast brakk – den var jo så tynn.
Vi får oppleve begravelsen til Ylva og teddybjørnen Bamse, som følger med i grava. Bamse skulle ligge i kista, men hun fikk ikke opp kistelokket selv, så Bamse måtte fryse alene og få all jorda på seg.

Genre: Dialogroman

Emne:  Sorg, barndomsminner, søsken.

Språk: Flyter godt. Korte, naturlige muntlige setninger. Boka har enten blå skrift for Vinde eller gul skrift for Britt.

Illusttrasjoner: Prisbelønt for de virkelig effektfulle og strålende tegningene til Rune Markhus.

Alder:  8-10 år.

Vurdering:  En fin snakkebok hvor dialogen mellom to fremmede flyter usedvanlig godt – framstilt nesten som tekstmeldinger. Det er overbevisende fortalt av Vilde Kamfjord og det oppleves naturlig å tro at Vinde er bare 10 år (ca). Den er akkurat like sporadisk og hoppende som et barn kunne ha fortalt – med avbrutte tankerekker og spørring om vanskelige ord og uttrykk som den voksne sier.

Priser og nominasjoner:
Vinner av Trollkrittet, Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris.
Vinner av Illustrasjonsprisen, Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.
Nominert til Debutantprisen, Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.

Anmeldelse skrevet av Torvald Hellum, Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.