tirsdag 26. mai 2020

Utbryterne


Av Nina Borge
Gyldendal, 2020.
360 s.
Målgruppe: 9. klasse og oppover
Bokmål


Dette er en ny dystopi, noe det har kommet mange av de siste årene. Denne er litt annerledes enn de andre jeg har lest til nå.

Vi er i året 2075. Den store Kinakrigen er over og feministpartiet styrer Norge med jernhånd. Lufta er giftig av forurensing, menn er undertrykte og folk flest sliter. Samfunnet er delt opp i ulike redutter; byer med streng avgrensing og bevoktning. De som bor innenfor murene har mange goder, de har mat og mange tekniske hjelpemidler.  Utenfor bor det fattige folk som sulter og som blir syke av den forurensede lufta. 

17 år gamle Carla er lærling i Klimaavdelingen i Sandefjordredutten hvor de nå har klart å finne en formel som vil gjøre det mulig å rense lufta og dermed redde verden. I samfunnet utenfor finnes det opprørsgrupper som vil prøve å styrte feministene Det finnes personer som bryr seg mer om penger enn om jordas framtid og som vil selge formelen heller enn å ta den i bruk. Noah er en frustrert annenrangsborger som slutter seg til en opprørsgruppe. Hans mor viser seg å være en av forskerne som har jobbet fram formelen og hun er Carlas sjef. Det er også hun som har fått Noah til å gå inn i en opprørsgruppe for å skaffe informasjon.  Og når Carla flykter med formelen får hun Noah til å følge henne.  Noah og Carla må kjempe sammen for å få formelen til Oslo - og sørge for at lufta skal kan bli levelig igjen. På veien møter de mange farer og hindringer. Flere blir drept, men heltene overlever selvsagt.

Boka er spennende og språket lett. Innimellom er det en del banning, som «Faen, det var ikke meningen å skremme henne». Det virker unødvendig, men kanskje det er slik fordi det skal vise avstanden mellom dem som har vokst opp utenfor og innenfor reduttene?

Boka krever en moden leser. Passer fra 9. klasse og oppover.


Anmeldelse skrevet av Else Marie Nesse, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.