mandag 13. mai 2019

En nesten endelig liste over verste mareritt


Av Krystal Sutherland
Gyldendal, 2018
366 s.
Målgruppe: Ca. 13-18
Bokmål


Esther Solar er 17 år og bor sammen med tvillingbroren Eugene, og foreldrene Peter og Rosemary i en liten by hvor nesten ingenting skjer. Noe har gått galt i familien Solar. Esthers bror og foreldre er alle rammet av en forbannelse, som begynte med bestefar Reginalds møte med Døden for veldig lenge siden. Peter tør ikke lenger bevege seg ute, han har sittet i kjelleren de siste 6 årene. Rosemary er redd for alle slags ulykker, noe som legger store begrensninger på livet hennes. Og Eugene er livredd mørket, han må være omgitt av lys hele tiden. Frykten er lammende, for de vet med sikkerhet at det de frykter etter hvert vil ta livet av dem.

Esther prøver å få visshet om hva hennes forbannelse er, men dette lar vente på seg. For sikkerhets skyld unngår hun det meste, fra frisørtimer til maisåkre. Hun lager en lang liste over aktuelle fobier, en nesten endelig liste, i håp om å finne ut hva forbannelsen hennes er. På et busstopp treffer hun Jonah som hun gikk i klasse med på barneskolen. Jonah er annerledes enn andre hun kjenner, han forsvarte henne da hun ble mobbet på skolen. Men en dag bare forsvant han bare.  Hun følte seg sviktet. Og på bussholdeplassen svikter han henne på nytt da han stjeler alt hun har med seg, inkludert listen over verste mareritt. Men Jonah skal snart vise seg som en støttespiller og venn når han utfordrer henne på alt hun har listet opp.  Hver søndag i et år møtes de for å teste ut en etter en av Esthers opplistede farer. Et nært vennskap oppstår – og kanskje også noen varme følelser? Uventede og dramatiske ting skjer underveis, blant annet møter med den evigunge Ljåmannen. Klarer de å komme igjennom listen over verste mareritt? Og hvordan går det til slutt med Esther – og med resten av familien Solar? Og med Jonah?

Språk: Et ukomplisert, friskt og lettflytende språk uten vanskelige ord, med noen referanser, til både litteratur og film. Esther kler seg ut som forskjellige personer, ofte fiktive, sannsynligvis for å skjule seg. Eksempler er Rødhette, Mathilda Wormwood og Wednesday Addams (fra tegneserien The Adams Family).

Emne: Psykiske lidelser, som angst, fobier, depresjon, selvskading. Om avhengighet, svik og om vold i hjemmet. Men også vennskap, familieforhold, styrke og kjærlighet. Bakerst et kapittel om psykisk helse, med en oppfordring: Det er ingen skam å søke hjelp. Forfatteren skriver til slutt at hun ble inspirert av sin familie til å skrive boka.

Alder: ca 13-18 år

Vurdering: I starten virket den litt for fantasifull med familien Solars overdrevne fobier og Jonahs uvanlige evner. Men etter hvert blir det tydeligere hva boka egentlig handler om, hvordan psykiske lidelser kan begrense og ødelegge folks liv. Forfatteren tar opp alvorlige temaer rundt psykisk helse, uten at det blir påtatt og klisjefylt. Samtidig er det en roman med spenningselementer, humor, mye varme, og ikke minst kjærlighet. Anbefales!

Forfatteren har tidligere skrevet romanen Kjemiske hjerter. Dette er hennes andre bok.


Anmeldelse skrevet av Åse Haugland, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.