fredag 22. mai 2020

Kofferten



Av Chris Naylor-Ballesteros.
Illustrert av Chris Naylor-Ballesteros
Oversatt av Margaret Stokkeland Morgan
Sandvik, 2020.
30 s.
Målgruppe: 3-6 år.
Bokmål.


Boken handler om å forlate hjemmet sitt, om å være fremmed og hvordan du blir tatt imot på stedet du kommer til.

Den begynner med en tegning av et underlig dyr, som kommer drassende med en stor koffert. Han møter etter hvert flere gjenkjennelige dyr, en fugl, en kanin og en rev. De er nysgjerrige og lurer på hva han har i kofferten sin. Han forteller dem først at han har en tekopp, men da han sier at han har både en stol, ett bord og en hytte i kofferten, blir de andre dyrene mistenksomme. De lurer på hvem dette kan være og om det han sier er riktig. Da det underlige dyret legger seg for å sove bestemmer de seg for å åpne kofferten for å finne ut om det han sier kan være sant. De ødelegger kofferten og finner en knust tekopp og ett bilde av en stol, ett bord og en hytte, det tidligere hjemmet til dyret. Dyret sover og vi kan se han drømmer om den lange reisen han har hatt, over ett stort hav.

Da de tre vennene oppdager hva som er i kofferten blir de svært lei seg over at de har blitt mistenksomme og ødelagt kofferten. Han hadde jo fortalt sannheten, selv om den var litt annerledes enn hva de tenkte. De går i gang med å bygge en ny hytte til ham, med ett bord og en stol utenfor. Da den fremmede våkner og finner et nytt hjem blir han svært glad og skjønner at han har fått nye venner.

Teksten er enkel og lett forståelig. Den veksler mellom å være fortellende og være replikker dyrene imellom. Det er forfatteren som har illustrert boken. Det er fine, enkle tegninger av dyrene og tingene som blir omtalt i teksten. Ellers er sidene uten farge, bortsett fra fire helsider med duse farger. De viser drømmene det fremmede dyret har, om stedet han kommer fra og om reisen han har gjort over havet. Det fremmede dyret skiller seg ut, både med å ha en ugjenkjennelig fasong og en blågrønn farge. De andre dyrene er gjenkjennelige og alle har ulike jordfarger.

Dette er en varm og fin fortelling om å være flyktning, eller det å måtte flytte til ett nytt sted. Boken handler om savnet etter hva man har reist fra, samtidig som den også får fram gleden ved å få ett nytt hjem og nye venner.  Den får fram mange følelser hos dyrene. Man er redd for det ukjente, men også nysgjerrig. Man kan bli mistenksom, men ved å vise empati og lære den andre å kjenne blir man gode venner.


Anmeldelse skrevet av Ingeborg Fredriksen, Lindesnesbibliotekene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.