tirsdag 26. mai 2020

#Vågåvære


Av Tale Maria Krohn Engvik
Capplen Damm, 2019
232 s.
Målgruppe: Ungdom og voksne
Bokmål


Det er vanskelig å diskutere boka uten å introdusere hvem Tale Maria Krohn Engvik eller “Helsesista” er. Hun har blitt kjent gjennom å være aktiv med snapchat/instagram som en uformell sykepleier med mulighet for personer på disse sosiale mediene til å ta kontakt for råd eller noen å åpne seg for. Hun har fått mer oppmerksomhet gjennom å ha et eget tv program, foredrag rundt i Norge og nå en egen bok i #Vågåvære.

#Vågåvære kan ikke akkurat beskrives som en fagbok, men er en bok samlet med forskjellige tema rundt mental helse og selvbilde lagd hovedsakelig for ungdom. Boka er delt opp i tre større temaer: “Tanker og Følelser”, “Kropp og Kjønn” og “Når det blir vanskelig” med underkapitler som har forskjellige temaer. Dette sørger for at det er veldig lett å finne et spesielt tema og lese gjennom det. Det er også utdrag fra Snapchatter og historier gjennom teksten som personer har sendt henne. Mange er anonyme med noen som velger å stå fram med navn hvor det er litt lengre historier. Disse er de sterkeste delene av boka hvor troverdige fortellinger om hva de lurer på, sin første gang eller hvordan det er å være skeiv. Håpet er at de får hjelp og det de forteller har hjulpet noen. Rådene som blir gitt er også gode med lenker til nettsider eller steder hvor man kan få mer hjelp.

Det som er vanskelig å skille i boka derimot er grensen mellom det yrkesetiske rollen som helsesykepleier og det personlige som Engvik vil fremstå med. Store deler av boka blir skrevet i jeg format hvor hun beskriver enten samtaler hun går gjennom, opplevelser hun har eller tanker hun har selv. Med at omslaget har bilder av henne og mye fokus på hennes egne syn, så kan boka virke som selvpromotering midt opp i viktige råd rundt selvtillit og vonde tanker Det kan til tider virke som en oppfordring til et parasosial forhold til henne gjennom sosial medier som vil ikke hjelpe personer i en sårbar situasjon. Det går derimot aldri over til at man føler at boka er om henne som hjelper ungdom istedenfor hjelp til ungdom, men hennes tilstedeværelse er aldri langt borte. Man kan argumentere for at dette sørger for at det er lettere å ta inn gode råd enn hvis dette var skrevet akademisk. Det kan også nå flere personer siden det er mer personlig og åpent om hennes eget liv.

Det viktigste med boka derimot er oppfordring til å være åpen med sine følelser med andre og at lavterskel tilbud som Snapchat kan nå mange nye som kanskje er redd for å dele.

Emne: Helse, Mental helse, Pubertet, Ungdom, Kropp, seksualitet, følelser,

Alder: 12 - 23

Vurdering: Det er vanskelig å si noe endelig om boka. Det er gode råd angående pubertet, seksualitet og å vokse opp i en digital alder. Mental helse er fint å diskutere og legge vekt på mens man jobber seg gjennom tiden som ungdom. Men på grunn av fokuset Engvik legger vekt på seg selv og sine erfaringer gjennom boka så kan jeg ikke anbefale boka. Man kan nå mange interesserte personer med en slik personlig vinkling på råd, men den graden hun reklamerer seg selv føler jeg at det ikke vil være etisk riktig å dele råd på denne måten.


Anmeldelse skrevet av Erlend Andreas Skogrand, Flekkefjord bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.