tirsdag 26. mai 2020

Kunsten å tryne


Av Jan Tore Noreng
Gyldendal, 2020
204 s.
Målgruppe: 13-16 år
Bokmål


Samuel og Jonas har levd i sin egen boble i utenforskap på skolen, med parkour som felles interesse. I tiendeklasse snur alt. Parkour er ikke lengere en sær hobby, men noe kult, og jentene har begynt å se de to guttene i ett nytt lys.

Samuel vil helst fortsette å være i bobla med kameraten. Han er ikke så sikker på om han er interessert i klassenes peneste jente som etter å ha sett ned på han i alle år, nå plutselig flørter med han. Samtidig treffer han en mystisk jente som han straks blir dypt fascinert av, og som han ender opp i et sterkt kjærlighetsforhold til. Det blir ikke et enkelt forhold, da kjæresten Ella har en psykisk sykdom som gjør at hun har gode og dårlige perioder.
I motsetning til Samuel som takler sitt forhold med stor tålmodighet og kjærlighet, går det veldig galt for Jonas. Hans første smak på kjærlighet ender opp i en anmeldelse for seksuelt overgrep.

Språk: Boka er skrevet med korte setninger og enkelt språk. Den er handlingsdrevet, og selv om den er tykkere enn en typisk lettlestbok, er dette en lettlest ungdomsbok med gutter som målgruppe.

Emne: Kjærlighet, overgrep, parkour, oppvekst, psykiske lidelser, vennskap, klima

Illustrasjoner: Ingen

Vurdering: Kunsten å tryne en lettlest og engasjerende bok, og samtidig en veiviser for ungdom. Den har mange fine tanker og er tydelig på at det er lov å drite seg ut hvis man tar ansvar og ordner opp etter seg. Livet er ikke over om man tar dumme valg på veien, og man er verdt å elske selv om man er annerledes.
Samuel virker litt vel voksen og fornuftig i ord og handlinger til å være en ungdom på 16 år, og forfatteren er noe overtydelig i sitt budskap, men dette er en god bok som mange vil ha glede av å lese.

Anmeldelse skrevet av Tove J. Kittelsen, Arendal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.