fredag 22. mai 2020

Kodeord Overlord


Av Tor Arve Røssland
Vigmostad Bjørke, 2019
294 s.
Målgruppe: 10-15 år
Bokmål


Boka er en spennende spiondrama fra 2. verdenskrig hvor vi følger Henry fra han er 10 år, og krigen står på trappene, til frigjøringen i 1945.
Henry overlever blitzen og blir evakuert til byen Effingham, sammen med sin gode venn Elliot og resten av skolen. Her blir han innlosjert hos rektor Cross som har lovet faren å ta seg av han. Rektor Cross, også kaldt pengesekken, skriver kryssord for en stor avis og tilbyr Henry penger hvis han hjelper til å finne ord som kan brukes.

En stor militærleir settes opp utenfor byen og Henry og kameratene blir etter hvert gjengangere i leieren og godt kjent med soldatene. Her snapper Henry opp ord fra soldatene som han skriver ned i notisboka si, og gir videre til rektor Cross.
Det viser seg at ordene er hemmelige kodeord som brukes for planlegging av D-dagen. Henry arresteres av M15 og blir satt i avhør av Mrs White, som ikke går av veien for å bruke brutale avhørmetoder mot et barn. Hun er overbevist om at både Henry og rektor Cross er spioner og vil vite hvem som har gitt han kodeordene.

Språk: Forfatteren har et godt språk og en fortellende form som gjør det lett å henge med.

Emne: 2. verdenskrig, spioner, spenning, kodeord og D-dagen.

Illustrasjoner: Ingen

Vurdering: Spennende bok som også gir et godt bilde på viktige hendelser under 2. verdenskrig. Boka innleder med at Henry blir arrestert. Vi flyttes så tilbake til starten av krigen og får høre Henrys historie, men med små kapitler fra forhøret flettet inn. Dette fungerer godt og gir boka et spennende driv.

Kodeord Overlord er inspirert av en sann historie om en rektor som uvitende brukte hemmelige kodeord han fikk fra elever i kryssord.



Anmeldelse skrevet av Tove J. Kittelsen, Arendal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.