fredag 22. mai 2020

Kryptozoologi for begynnere (Nikoline)


Av Sylvia Douyė
Illustrert av Paola Antista
Oversatt av Agnes Aalde Heyerdahl
Sider: 46
Utgiver: Vigmostad & Bjørke, 2020
46 s.
Målgruppe: 9-14 år
Bokmål


Nikoline har ankommet øya Vorn for et mål. Å studere Kryptozoologi hos Arthur Balzar, en ledende ekspert på fabeldyr. Sammen med fem andre studenter skal de konkurrere om å bli hans lærling og oppleve eventyr sammen. Underveis begynner personer å forsvinne og et spørsmål om hvem Nikoline egentlig er, oppstår. Kan Nikoline sammen med de andre finne ut hva som skjer?

Dette er første bok i Nikoline-serien laget av Sylvia Douyė som skriver (kjent i utlandet med Marie lune) og Paola Antista som illustrerer bildene. Den franske tegneserien Sorceline serien har kommet til norsk i bølgen av forlag for å finne en ny nordlys/amuletten selger. Ordet Kryptozoologi er læren om mytologiske/utdødde dyr som man ikke kan si eksisterer eller ikke.  Dette sørger for fine muligheter på ulike vesener som Nikoline og klassen kan møte i løpet av serien.

Den sterkeste delen av tegneserien er tegningene av Antista. Utdannet som en Disneytegner, så er det klart at hun har brukt god tid på fine tegninger. Særlig er fabeldyrene fint illustrert med god bruk av farge og detaljer. Layouten er til tider litt forvirrende, men tegningene er godt utført med noen som har god erfaring å finne opp skapninger. En trist ting er at produksjonen av tegneserien har sørget for at alle bildene er mørkere enn de burde være. Det er ikke lett å legge merke til, men hvis man sammenligner første side på boka med en digital versjon, så er det klart at hele boken burde være litt lysere overalt. Dette sørger for at lesingen av boka er vanskeligere på grunn av dette og en del av tegningene mister sin glans. Det hjelper ikke at en stor del av handlingen foregår i mørket, som sørger for at man må ha et sterkt lys som hjelp for å se detaljene.

Handlingen er grei nok med litt spenning med et lite mysterium løst, men et større mysterium uløst. Siden begge har fått like mye fokus i boken så føles boka rett og slett uferdig. Bikarakterene føles også som de står litt i bakgrunnen i boka, men forhåpentligvis vil utfylles mer i fremtiden. Lesbarheten i tegnerutene sørger også for at handlingen som skjer ikke blir hjulpet av illustrasjonen når en stor del av sidene blir tatt av tekstbobler som oppsummerer hva som skjer. Lesere som ønsker å få oppklart hva som skjer gjennom tegningene vil ikke bli hjulpet her.

Språk: Lett språk, men forventer at du kunne litt hva fabeldyr er. Selv om de introduserer noen fabeldyr, så forventer serien at du kjenner til noen allerede.

Emne: Tegneserie, Fantasi, Fabeldyr, Skole, Mysterium, Vampyr, kryptologi.

Alder: 9 - 14

Vurdering: Vakre bilder mister sin glans av dårlig produksjon og en litt for kort fortelling. Hvis Vigmostad & Bjørke utgir en samlet versjon med de to første Nikoline-bøkene med bedre produksjon så kan det anbefales. Inntil videre anbefales det bare for lesere som elsker fabeldyr og er villig til å ofre øynene sine for å få med seg detaljene i boka.


Anmeldelse skrevet av Erlend Andreas Skogrand, Flekkefjord bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.