tirsdag 26. mai 2020

Prosjekt 360


Av Anneli Klepp
Gyldendal, 2020
198 s.
Målgruppe: 13-16 år
Bokmål

Karla, 15 år, har vokst opp med sin mor som har hatt en rekke kjærester. Det er sommerferie og nå skal moren til Syden med sin nye kjæreste Erik. Karla får plutselig vite at hun har en farfar, og hun skal tilbringe de neste fem ukene hos ham. Faren døde før Karla ble født og moren har vært taus om den siden av saken.
Farfaren har heller ikke visst om sitt barnebarn, og det første møtet mellom de to går ikke så bra. Karla er rasende og skjeller og smeller. Hun har ingen interesse av å tilbringe sommeren i et herskapshus med en sur, gammel gubbe. Farfaren vet ikke hvordan han skal håndtere denne nye situasjonen, men han er egentlig glad for å få et barnebarn i livet. Han har en husholderske, men savner sin avdøde sønn.
De bestemmer seg for å starte på nytt. Farfaren dukker opp med en bobil og forkynner at de skal ut på en road-trip sammen for å bli kjent. Etter hvert kommer det frem at det er en ukjent farmor i historien også.

De finner etter hvert tonen og lærer hverandre å kjenne. Karla har fått ei dagbok av sin bestevenninne med ordre om å skrive sine sommertanker der. Svært motvillig tar Karla opp utfordringen, og boken er altså skrevet som hennes dagbok. Forholdet til venninnen er anstrengt fordi hun svarer knapt på Karlas meldinger. Det er en konflikt som bunner i kjærester og sjalusi. Hvordan skal Karla reagere? Kan de finne tilbake til vennskapet?
Karla lærer mye om både seg selv, farfaren og sin døde far som hun oppdager at hun har et savn etter. Det skjer flere spennende ting på turen også.

Vurdering/Språk: Boka har et friskt og lett språk. Det er iblant ganske muntlig og passer godt til en opprørsk tenåring. Siden det er Karlas tanker i dagboka, er det av og til ganske rødglødende. Det er mye humor i boka, og tenåringens selvsentrerte synspunkter er gjenkjennelige. Av og til er hun veldig sneversynt men hun utvikler seg mye denne sommeren.  Vi får etter hvert godhet for både Karla og farfaren, og selv den selvopptatte moren har sine gode sider.  Anbefales!

Emner: familie, savn, besteforeldre/barnebarn, enslig mor, vennskap, sommerferie, ansvar, å gi slipp på fordommer, ærlighet, forelskelse.


Anmeldelse skrevet av Unni Benoni Nergaard, Lindesnesbibliotekene-Øyslebø   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.