torsdag 29. oktober 2020

Falske fakta

Av Ingelin Røssland
Illustrert av Jenny Jordahl
Gyldendal, 2020
32 s.
Målgruppe: 5 -10 år
Bokmål


Denne boka bør voksne være obs på, for her avsløres mange myter og løgner. Som f.eks. du skal ikke bade en halvtime etter at du har spist, for du kan få krampe og drukne. Dette er bare noe voksne har funnet på for å holde barn trygge på land, mens de selv tar seg en pust i bakken. At barn blir helt ville av sukker. Det er også en myte. 

Boka starter med uskyldige myter og løgner, for deretter å forklare falske nyheter(fake news), hekseprosessene, Adolf Hitlers jødepropaganda og mobbing. 

Helt til slutt er det også et avsnitt hvor det blir oppfordret til kritisk tenkning og nysgjerrighet. Hvordan bekjempe falske fakta. Det blibliotekarer ville kalt kildekritikk.

Dette er tredje bok i Lesebra-fakta serien. Tidligere har Ingelin Røssland og Jenny Jordahl utgitt Blodige fakta og hårete fakta. 


Vurdering:
Jeg synes Ingelin Røssland har gjort en god jobb med denne boka. Den gjør det den skal nemlig lære barn om falske fakta på en enkel og grei måte med fine illustrasjoner av Jenny Jordahl. 

Det er litt vittig at boka har kommet i to utgaver en med falske fakta, som ble trukket tilbake av forlaget, og en uten falske fakta. Noe som viser hvor viktig denne boka egentlig er. Det som jeg synes er litt synd er at illustrasjonen til avsnittet som heter «Er jorda flat?», gir mindre mening med den nye faktasjekkede teksten.

Språk: Lett og enkelt språk. 

Emneord: Fakta. Fake news. Løgn. Myter. 

Anmeldt av Caroline Louise Gabrielsen, Vennesla bibliotek. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.