onsdag 28. oktober 2020

Høgspenning livsfare


Av Helene Guåker
Samlaget, 2020
211 s.
Målgruppe: ungdom fra 13 år 
Nynorsk 


Lea har flytta på hybel for å gå på videregående. Hun er en sterk selvstendig jente som er vant til å klare seg selv. Men foreløpig føler hun seg litt alene i den nye tilværelsen sin, og gleder seg til den første turen hjem. Men hjemme er det noe som ikke er som det pleier. Mammaen til Lea ligger i senga og vil ikke stå opp. Hun svarer ikke og vil ikke engasjere seg i noe, verken gårdsdriften eller Lea. Lea blir helt tatt på senga av dette, moren som alltid er så full av energi og sang. Men det skal nok bli bra, hun skal hjelpe henne til å føle seg bedre igjen! 

De andre i klassen til Lea er hyggelige og slikt, men hun har ikke fått noen venner og føler seg litt utenfor. Hun bestemmer seg for at hun må gjøre noe med dette og finner på et alter ego; Vilde. Vilde er tøff og glad og likefram. Hun tør å gjøre alt det Lea ikke tør, slenger med leppa og er litt bråkjekk, samtidig som hun snill og varm. Snart har Lea både ny venninne og kjæreste. 

Lea skjuler det som foregår hjemme for de andre på skolen, også for kjæresten Halvor. Hun spiller en rolle som glad og utadvendt, men inni seg sliter hun med det som skjer med moren. Det er Lea som forteller, vi er hele tiden med i tankene hennes, vi får vite hva hun føler. Om Halvor, skolen og moren. Om hvor usikker hun føler seg, og når hun tenker at, nei nå må Vilde på banen med sin selvsikkerhet.  

Språket flyter lett på nynorsk. Det føles naturlig og ekte det vi leser. Vi blir dratt med inn i tankene til Lea, hvor frustrert hun blir over moren og hvor liten det får henne til å føle seg. Som om hun selv ikke er verdt noe heller. Innimellom er avsnittene korte, dette er med på å fremheve det som står der, gi det ekstra betydning. Det er gjerne på de stedene der Lea føler seg mest sårbar. Karakterene fremstår som troverdig og boka er veldig godt skrevet. 

Dette er en sår og ekte bok om hvordan det er å være pårørende til en som er alvorlig psykisk syk. Om hvordan det også tærer på de som er de nærmeste til den syke og hvor hjelpeløs man blir i en slik situasjon. 

Høgspenning, livsfare er en sterk bok som gjør inntrykk. 

Emne: oppvekst, kjærlighet, psykisk helse. 


Anmeldt av Anette Lindland, Mandal vgs-bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.