torsdag 29. oktober 2020

Kokotopia i steinalderen. Mammuter, mysterier og masse, masse stein; 3

Av Simon Stranger
Illustrert av Helena Lindholm
Fontini, 2020
380 s.
Målgruppe: mellomtrinnet
 

Kokotopia er en serie på til nå tre bøker. I hver av dem opplever hovedpersonene Simon og Helena ulike epoker i verdenshistorien. I denne tredje boka befinner de seg i steinalderen, og i et rasende tempo «oppdager» de bl.a. ismannen Øtzi, havner i Stonehenge, møter Noah og arken hans.

Handlingen settes i gang av at det blir flom der stammen bor, og matmangelen tvinger våre helter til å finne nye jaktmarker. De må begi seg inn i den farlige skogen, der det finnes sabeltanntigre, slanger og mammuter.

Historien tar så en rekke uventede vendinger, som møte med mystiske neandertalere, minimenneskene og dyrene på øya Flores, og den farlige kommodevaranen – som har skuffer på magen! Som om ikke det var nok, må de løse verdens eldste mordgåte: Hvem drepte egentlig steinaldermannen Øtzi? 

Våre to helter går løs på alle hindringer med krum hals. Klart man kan konstruere en luftballong for å komme seg ut av vulkanen! Man trenger bare sabeltannmaur og noen bananblader. 

Boka er illustrert av Helena Lindholm i en humoristisk strek. Her er det tempo og spenning ispedd fakta og tull og tøys i lett blanding. Det meste er dog riktig, og forfatteren oppklarer det han har funnet på i en bolk bak i boka. 

Jeg synes formatet fungerer fint. Det er nok tempo til å trekke uøvde lesere inn, og de vitebegjærlige vil kunne kose seg /fordype seg mer i det historiske. I tillegg er det så mye illustrasjoner at boka omtrent er en grafisk roman. Flere sider har kun få linjer tekst. Det gir mestringsfølelse for en ung leser å komme seg gjennom nesten 400 sider! Kokotopia betyr leselyst! De tre bøkene kan lese uavhengig av hverandre.

Kan passe for de som liker Gutta i trehuset. 

Emneord: Humoristisk, historisk, steinalderen


Anmeldt av Kirsti Husby, Arendal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.