torsdag 29. oktober 2020

Buffy By er inspirert - en spenningsroman (Buffy By; [2])


Av Ingeborg Arvola
Illustrert av Nora Brech
Cappelen Damm, 2020
252 s.
Målgruppe: 9-12 år?
Bokmål


Buffy får skryt av læreren for selvbiografien hun har skrevet og bestemmer seg for å skrive en spenningsroman slik at hun kan skaffe penger til familien. For det kan jo ikke være så vanskelig å skrive en bok når en har så god fantasi som Buffy. Hun får mange gode ideer om hva den kan handle om: grufulle dødsfall, som øyestikkerdøden eller øksemord med smerteskrik og masse blod. Men det tar bare litt tid å komme i gang med skrivingen.

Familien består av Buffy, mammaen Lillie og lillebror Bobby. 16.mai oppdager Buffy at kjolen hun brukte på 17. mai i fjor er blitt for liten. Løsningen blir å bruke en gardin og feste den med sikkerhetsnåler. Det ser kjempefint ut og Buffy gleder seg til å vise kongefamilien hvor fin hun er blitt, men ved et uhell har «kjolen» løsnet og går i oppløsning i løpet av togturen. 

Buffy har også fått en utfordring med at lillebroren har fått kjæreste og da må jo hun også ha det og kjæresten må være enda bedre enn Bobbys. Viktor, storebroren til Bobbys kjæreste er et godt valg. Men det viser seg at Viktor liker å plage dyr og andre folk og at det er vanskeligere enn man tror å bli kvitt en kjæreste.

Det er snart sommerferie og familien har ikke råd til ferieplaner. Men kan de overtale mamma Lillie til å si ja til å passe på hytta til Bolla, som lager verdens beste kanelboller? 

Vurdering: Sjarmerende fortsettelse av den Bragepris nominerte boka «Buffy By er talentfull – en selvbiografi». Bøkene kan leses separat. Forfatteren bruker humor for å formidle et alvorlig budskap om barnefattigdom. Familien til Buffy bor i et område med rike familier noe som gjør at de må være ekstra kreative for å få pengene til å strekke til. Som for eksempel når familien skal på ferie og ikke har råd til bussbilletter til alle 3 og moren må ligge i trillekofferten. 
Noter til hvert kapittel som oppsummerer hva Buffy tenker kan være med i en spennende bok. Kan gi leseren ideer til hvordan lage egne tekster.

Språk: Mye samtale og mange avsnitt om gir et luftig uttrykk. Illustrasjonene er med på å gjøre boka lett å lese selv om det er mye tekst. Passer for høytlesning.

Emneord: Familie, fattigdom, ferie, kjærlighet


Anmeldt av Hilde Irene Tveit, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.