torsdag 29. oktober 2020

Nudistene

Av Bjørn Ingvaldsen
Gyldendal, 2020
149 s.
Målgruppe: 9-13 år
Bokmål


En barnebok som heter nudistene. Det var originalt fra forfatter Bjørn Ingvaldsen. Denne boka inneholder nudister, men ikke så mye nakenhet allikevel. Dette er en krimbok for barn. Tjodleik er ny i 8. klasse. Han er utradisjonell, utadvendt og frittalende. Han er ikke sjenert over at han er den eneste i klassen som ikke har mobiltelefon, eller fortelle stolt om sin hobby, nemlig å ta bilder av forskjellige bilskilt. Rose og Sina er de mest populære i klassen. De omtaler seg selv som Team Rosin. Rose er hovedpersonen og jeg-forteller i boka. Hun bestemmer seg fort for at Tjodleik er helt dust og vil holde seg langt unna han. Men læreren har en annen ide. Team Rosin og Tjodleik blir plassert i samme gruppe til klassens elevbedrift-prosjekt.

Alle elevene på skolen må legge mobiltelefonen sin i en kasse på begynnelsen av skoledagen. Men en dag går brannalarmen og alle må ut i skolegården. I mellomtiden blir alle mobiltelefonene stjålet. Rose, Sina og Tjodleik begynner å etterforske saken. Tjodleik overtaler Rose og Sina til å bli med og de finner ut at elevbedrift-prosjektet deres skal være å oppklare tyveriet.

Tjodleik er definitivt annerledes enn de andre i klassen. Han er veganer, han har ikke mobil, han bor i et drivhus og han er medlem av en familie der alle er nudister. Det er her det morsomme og spennende med boka er. Hvor utradisjonell Tjodleik og hans familie er. Krimgåten og hvem som har stjålet mobilene syns jeg ikke var så interessant. Men alt det nye Rose og Sina blir introdusert for gjennom Tjodleik og familien hans er både morsomt og spennende. De drar på måneskinnsfest og UFO-samling.

Foreldrene til Rose og Sina forandrer seg også gjennom boka. Som en krimbok synes jeg denne boka falt igjennom. Den var ikke spennende nok. Men det er en til tider morsom og utradisjonell barnebok, med en hovedkarakter som ikke er redd for å være seg selv.


Anmeldt av Julie Keim, Vågsbygd bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.