torsdag 29. oktober 2020

Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom

Av Kim Fupz Aakeson
Illustrert av Stian Hole
Cappelen Damm, 2020
48 s.
Målgruppe: 6-9 år
Bokmål

Klovnen Dummy står i fare for å miste jobben sin på sirkus fordi han rett og slett ikke er særlig morsom. I manesjen lager han ballongdyr og snubler i skolissene sine, men det er ingen som ler.

Dummy får publikum til å tenke på helt andre ting, som at livet kan være vanskelig, at man noen ganger mislykkes og ikke strekker til.

Sirkusdirektøren truer med å gi ham sparken, så Dummy søker råd hos den gamle sirkusløven, Leo. Han foreslår at Dummy kan få ting i hodet eller snuble. Folk ser sånt på YouTube hele tida, og de elsker det! Dummy prøver dette samme kveld. Noen ler litt, men de fleste får vondt av ham, og tenker på andre de har medlidenhet med. Og det er jo ikke særlig morsomt. Sirkusdirektøren blir illsint, og Dummy får sparken. 

Publikum protesterer når de får vite at det ikke kommer noen klovn på neste forestilling. Dummy var kanskje ikke særlig morsom, men de likte ham. Han fikk dem til å tenke. Dummy blir ansatt igjen med lønnsforhøyelse og tiltredelse på stedet.

I manesjen spør Dummy publikum om han skal lage et lite ballongdyr, falle fra noe, eller miste noe i hodet, men de vil helst at han er stille. Dummy sitter alene i sagmuggen, og publikum tenker over livene sine, hvordan de har levd og hvem de vil være. Leo tenker på barndommen sin i Afrika og tiden som profesjonell sirkusløve. Sirkusdirektøren tenker på at han må gjøre noe med temperamentet sitt. 

«Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom» er en vakker fortelling om livet, dets opp- og nedturer, og tiden som går. Dummy får tilskuerne til å tenke, og boka gjør det samme med leseren. 


Anmeldt av Maria Olsen, Kristiansand folkebibliotek 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.