torsdag 29. oktober 2020

Nemi: Dracarys

Av Lise Myhre
Gyldendal, 2020
160 s.
Målgruppe: voksen
Serienummer: 16
Bokmål


Dette er en samlingsutgave hvor serien er fra 2014-15. Den inneholder både dikt, helsider og striper.

Nemi har et kjæresteforhold til Grim, Cyan er singel og det er også Ophelia. Dermed blir nå både singellivet og parforholdet skildret gjennom øynene til disse fire personene, både utfordringer og gleder. 
 














Nemi satt i perspektiv:
For 23 år siden, altså i 1997, ble serien utgitt i «Larsons Gale Verden» da forfatteren skulle levere en stripe som gjesteforfatter. To år senere debuterte den som dagsstripe i Dagbladet. Og i 2002 fikk Nemi eget blad som siden den gang har vært utgitt månedlig.
Nå i 2020 leses Nemi på 13 forskjellige språk og er Norges mest oversatte tegneserie. Det er lesere av begge kjønn og i alle aldre som liker denne sortkledde outsideren.

Serien har sitt navn etter hovedfiguren Nemi. Den gang var hun en jente i tyveårene, som fant sin plass blant «de rare». Hun har en forkjærlighet for bøker, drager, lyse stunder og mørk musikk.
Hun har vært ganske redd for å bli voksen, sier og tenker ting rett frem, hun er altså nådeløst ærlig. Samtidig kan hun være blåøyd og romantisk. 

Likheten mellom forfatteren Lise Myhre og Nemi?
Forfatteren var 19 år da Nemi kom på tegnebrettet, det er et par og tyve år siden. Da var hun i ferd med å gi opp serie tegningen, men lovde å levere en ekstra stripe. Da valgte hun å skildre et gother miljø som forfatteren selv kjente godt til, og da også med en kvinnelig hovedperson. 
Dette slo an! 

Lise Myhre blir nå 45 år i november 2020, og en ser at Nemi har utviklet seg gjennom livets løp med utvikling som forfatteren selv har opplevd ting. Et morsomt sammentreff er i 2010 da Nemi fikk seg kjæreste, Grim. Dette skjedde parallelt med at frontfiguren i hardrock bandet Peter Steele døde. Da var allerede Grim på skisseblokken, bare at karakteren nå fikk en dybde og ble raskt presentert i stripene.
 

Språket er direkte, enkelt, muntlig, funderende, påståelig, og også poetisk.
Siden forfatteren også skildrer dikt av Andre Bjerke, Helge Torvund, Inger Hagerup – så vises den poetiske siden fram av Nemi.

Emneord: bandes dessinées, tegneserier i europeisk tradisjon, tegneserieromaner og tegneserier: humor 


Anmeldt av Marianne Tilden, Lindesnesbibliotekene.



En stripe fra 2014 som absolutt passer godt inn i Corona verdenen 2020:




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.