torsdag 29. oktober 2020

Alma Freng og solfangerne


Av Ida Tufte Michelsen
Aschehoug, 2020
299 s.
Målgruppe: 9-13 år
Målform: Bokmål


Alma Freng og pappaen hennes, Simon, er hele tiden på flyttefot.  Alma er ensom og har gitt opp å få nye venner. Samtidig som Alma og pappa flytter inni nytt hus, installerer det seg en mystisk dame på nabotaket med innsyn til Almas rom.

En dag ringer det på døra, og dette er en ganske uvanlig i Almas liv. Pappa åpner og Alma står og lytter øverst i trappa. Det hun hører sjokkerer henne. Det er Almas ukjente farmor som står utenfor.  Pappa nekter å ha noe med henne å gjøre og han nekter henne å ta kontakt med Alma. Han blir rasende når han skjønner at Alma har fått med seg opptrinnet. Om kvelden finner Alma et brev klistret på vinduet sitt i fjerde etasje. Det er et brev fra farmor der hun ber Alma om et hemmelig møte dagen etter. I brevet ligger også en liten gjennomsiktig eske med et skinnende innhold. 

Alma velger å møte farmor selv om hun ikke fikk lov av faren å møte henne. Farmor forteller Alma noe som faren har holdt skjult. Hun er fra en mektig solfangerfamilie og Alma er en solfanger. En solfanger kan bevege seg i ulike tidssoner ved hjelp av solstråler. Faren har valgt å bryte ut av dette samfunnet og leve i skyggene. Farmoren ønsker at Alma skal trene opp ferdighetene hun er født med og bli en solfanger. Alma, som har høydeskrekk, lærer seg å fly med solstrålene og å bevege seg i ulike tidssoner. Farmor trener Alma til å bli med på oppflygingen som alle solfangerne må gjennom. Alma blir godt mottatt i solfangermiljøet og det er store forventninger til hennes ferdigheter og evner. 

Alma lever i et samfunn der innbyggerne blir overvåket. Samfunnet blir styrt av Storminister Gabriella Grubel.  Hun er også en solfanger, men hun har brutt ut av samfunnet deres.

Farmor er en mektig kvinne i solfangermiljøet, og hun har mektige fiender bl.a. Storministeren. Men farmor har ikke kontroll over alt som skjer, og midt under oppflygingsprøven blir Alma tatt med for å være med på en aksjon mot Storminister Gabriella Grubel. Alma er en viktig brikke i aksjonen for hun har arvet en unik egenskap av sin farfar, som har vært forsvunnet mange år. 

Boka har et godt språk, men som i de fleste fantasybøker er det en del nye ord (eks. kruvuluret) og det er litt forvirrende med de ulike tidssonene. Handlingen går fremover i et litt for rolig tempo, men har uventede vendinger. Det ligger et stort potensiale i fortellingen som ikke blir helt utnyttet. En kommer ikke i dybden på personene i boka og det gjør at engasjementet for hvordan det går med dem svekkes. Boka fremstår litt enkel og mange unge lesere kunne klart en mer kompleks historie. Det ligger flere elementer i historien som med fordel kunne vært gjort mer ut av og som hadde gjort boka mer spennende. 

Emneord: Fantasy


Anmeldt av Olaug Øveland Sætren, Grimstad bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.