onsdag 28. oktober 2020

I lysets makt (1. bok i triologien Shadow&Bone)

Av Leigh Bardugo
Gyldendal, 2020
347 s.
Målgruppe: 10. trinn +vgs
Bokmål


Alina og Mal er begge foreldreløse. De er oppvokst i landet Ravka, som er preget av fattigdom og krig. Landet er delt i to av Mørkeriften. I Ravka finnes det noen mennesker, Grisjaene, som har spesielle evner. Den mektigste av dem er Mørkneren.

Regimentet til Alina og Mal skal krysse den fryktede Mørkeriften. Mørkeriften er et sandhav dekket av et mørke. Tidligere var dette området grønt og frodig. Nå er det helt dødt. I dette mørke finnes det volkraer, flyvende skapninger som er blitt blinde av å oppholde seg i Mørkeriften, som angriper sandseilerne og dreper menneskene ombord.

Under overfarten blir sandseileren, som Alina og Mal er ombord i, angrepet av volkraer. Mal blir angrepet og såret. Alina springer til for å redde livet hans. I det to volkraer skal til å angripe Alina og Mal oppstår det et sterkt lys som driver volkraene bort. 

Når Alina kommer til seg selv er livet hennes snudd på hode. Hun er en Grisja og hun er en Solmaner. Mørkneren fremstiller henne som redningen for landet. «Du er det første glimtet av håp jeg har hatt på lenge».  Det er bare hun som kan redde landet ved å fjerne Mørkeriften.

Alina blir tatt med til et palass for å trene på å kontrollere kreftene sine, og for å leve som en Grisja. Den mystiske og tiltrekkende Mørkneren har store forventninger til hva Alina skal utrette.  Det er bare et problem. Alina klarer ikke å mane frem kreftene sine uten hjelp av forsterkere. Mørkneren bestemmer at hun skal få den sterkeste forsterkeren som finnes, geviret av en hvit kronhjort fra Morozovas flokk. Med denne forsterkeren vil Alinas krefter bli enda sterkere, men det vil også gjøre Mørkneren mektigere. Om han dreper kronhjorten, vil han også få makten over Alina og hennes krefter gjennom forsterkeren. Men Mørkneren har ikke tenkt å bruke Alina til å kvitte seg med Mørkeriften. Hans planer er å utvide riften for å få enda mer makt i landet. Alina rømmer når hun får høre om disse planene. 

Alina savner Mal etter at de ble skilt fra hverandre, og hun føler seg avvist når han ikke svarer på alle brevene hun sender. Alina innser at hun i barneårene har undertrykt kreftene som hun hadde for å få være sammen med Mal. Denne bevisstgjøringen fører til at hun endelig klarer å slippe løs og kontrollere kreftene som bor i henne. For første gang klarer hun å kalle frem lyset på egenhånd. 

Alina blir gjenforent med Mal under flukten. Sammen legger de ut på jakten etter den hvite kronhjorten. Alina prøver å redde kronhjortens liv, men Mørkneren dreper kronhjorten og henger geviret rundt halsen på Alina. Han har nå fått makten over Alina og hennes krefter.

Alina drømmer om kronhjorten og hun forstår at hennes barmhjertighet ovenfor kronhjorten gir henne like mye makt som han som drepte kronhjorten. Med denne innsikten tar Alina kontrollen over sine krefter tilbake, og Mørkneren mister makten over henne. 

Språket i boka er godt og historien drives fremover gjennom Alinas synsvinkel. Det er litt forvirrende med de ulike grupperingene innad hos Grisjaene. Det er en oversikt i boka, men den kunne med fordel ha inneholdt hvilke egenskaper/oppgaver disse har.

Boka er første bok i en trilogi, og det bygger seg opp til en kamp mellom Solmaneren Alina og Mørkneren. Alina er en spennende karakter å følge. Hun må finne ut av sin nye identitet som Grisja og hvordan hun kan bruke kreftene sine. Hun kjemper også med en tiltrekning mot Mørkneren, og lar seg forføre av ham, samtidig som hun har den sterke tilknytningen til Mal. På slutten av boka har hun funnet tilbake til tryggheten hos Mal. Det blir spennende å følge med hvordan forholdet mellom Mal og Alina utvikler seg, og Mal sin rolle i konflikten med Mørkneren.   
 
Emneord: Fantasy


Anmeldt av Olaug Øveland Sætren, Grimstad bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.