onsdag 28. oktober 2020

Arvingen (Halve kongeriket, 1)

Av Anne Gunn Halvorsen
Aschehoug, 2020
269 s.
Målgruppe: Ungdom fra 13 år.
Bokmål.


Lena, 17 år, flytter med sine foreldre og lille sønn fra Horten til Oslo, hovedsakelig for å skifte miljø. 

I småbyen har hun gått gjennom en vanskelig tid i forbindelse med at hun ble gravid som 15-åring, samtidig med at hun ble avslørt som en nokså hensynsløs blogger.

Den nye klassen på videregående består av rike ungdommer som kjenner hverandre godt. De har gått i samme klasse siden barneskolen. Norges kronprins og tvillingsøsteren hans, prinsessen, er blant elevene. Grunnen til at klassen har vært den samme så lenge, har vært for å skape et trygt miljø for de kongelige elevene. 

Lena blir raskt godtatt og forelsker seg til og med i kronprinsen. Forelskelsen er gjensidig. Det blir likevel forviklinger fordi hun ikke tør å fortelle sannheten om barnet sitt. Hun føler skam, lyver, er engstelig for å bli avslørt. Nye problemer oppstår.

Boka er en slags moderne askepottfortelling. Den er spennende og språket er godt og troverdig, blant annet med sjargong og banning, noe som gjør det virkelighetsnært, selv om temaet med prins og prinsesser kanskje ikke er så sannsynlig. Det vil si, det finnes jo en virkelig historie om en norsk kronprins som forelsket seg i en alenemor. 

Foreldrene framstår som solide støtter, som kun vil hennes beste. De hjelper henne med å ta seg av sønnen slik at hun kan fortsette skolegangen og være sosial. Elementer som vi kjenner fra kjærlighetshistorier på flere litterære nivå er til stede, blant annet romantikk, sex, festing (og rus).
Boka avsluttes med en «cliff hanger» som gjør at man som leser gjerne vil lese neste bok i serien. 

Emneord: Kjærlighet. Nettvett. Ungdomsmiljø.


Anmeldt av Randi Lundvall, Gjerstad bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.