onsdag 28. oktober 2020

Fra du så meg

Av Eldrid Johansen
Cappelen Damm, 2020
217 s.
Målgruppe: Ungdom 
Bokmål

Romanen utforsker det skjeve forholdet mellom lærer og elev og er basert på en sann #metoo-historie fra virkeligheten. Historien er lagt til nåtida og er en sterk og fengslende historie. Den er blant bøkene som blir lest til U-prisen og får der veldig gode anmeldelser .

I boka møter vi Karen som etter et tøft år på videregående og på hjemmebane, blir sendt på kristen folkehøyskole. Dette er ikke populært men det snur brått da Karen oppdager den store "kjærlighet" i form av en kjekk, gift musikklærer som også spiller i et kjent band. Snart dreier alt seg om ham, og ingen andre. Karen er sikker på at de skal være åpenlyst sammen etter skoleslutt. Dette forsikrer læreren henne om, og at det er Guds vilje at de skal være sammen, men i mellomtida må hun love å holde forholdet hemmelig.

De nye gode vennene hun møter på skolen kommer snart mer og mer i annen rekke.

Det første halvåret blomstrer hun opp, men etter hvert blir forholdet både vanskelig og altoppslukende og det tærer på henne. Heldigvis for Karen forlanger moren å få vite hva som er galt og tar affære, men skolen stoler mer på læreren enn på eleven. Karen er ei oppvakt jente og ser etter hvert klare spor om at hun ikke er det første offeret. Det viser seg at han har hatt en utvalgt elev hvert år. Hun finner de tidligere jentene hans og sammen anlegger de sak.

Dette er ei historie som fenger umiddelbart. Det er en gripende, men ubehagelig, historie som er lett å lese med et godt språk og en uventet slutt.

På et dypere plan handler boka om det å vite hvor grensa går, hva som er greit og ikke greit. Vite hvor egne grenser går og utforske dem. Og det å skjønne når en blir utsatt for noe som ikke er greit, men også det at kjærlighet gjør en blind.

Emne: metoo


Anmeldelt av Åse Biribakken, Farsund bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.