torsdag 29. oktober 2020

Nå eller aldri, Rikka

Av Maiken Nylund
Cappelen Damm, 2020
142 s.
Målgruppe: 9-13 år
Målform: Bokmål
 

I Nå eller aldri, Rikka møter vi igjen femteklassingen Rikka. Sammen med mamma, stefar og sine yngre søsken bor hun på Furutoppen, og nå ser det også ut til at pappa og hans nye kjæreste skal flytte dit. Siden han bor en time unna har han bare vært en helgepappa, men hvordan blir det nå? Det er et vanskelig dilemma for Rikka. 
 
I nabohuset har jevnaldrende Jimmy flyttet inn. Han går i parallellklassen, men det betyr ikke at Rikka ikke har et godt øye til ham. Det kribler i magen hver gang han åpner munnen, og fra soveromsvinduet kan hun se rett inn til Jimmys rom. Hun er forelsket! Dessverre er hun ikke den eneste som synes Jimmy er søt, og til alt overmål har erkefienden Gitte lagt sin elsk på nabogutten. Her borger det for en kald krig med skitne knep.
 
«Nå eller aldri, Rikka» er skrevet med et enkelt og lettfattelig språk, og vil nok være tilgjengelig for den yngre delen av aldersgruppen 9-13 år. Boken kan til tider være medrivende og gjenkjennelig for leseren, og det høye tempoet sørger for at den sjeldent er kjedelig. Forelskelse er et tema som aldri vil gå av moten i denne målgruppen, og det i seg selv vil fenge noen.

Boken forsøker å bite over mye på få sider, og det gjør at den røde tråden slites i og blir noe frynsete. Vi opplever lite refleksjon rundt forelskelsen, og alt blir veldig dialog-  og handlingsdrevet. I tillegg til forelskelse dveler boken ved emner som dysfunksjonell familie, fattigdom og døden, uten at det nødvendigvis gir noen særlig verdi med tanke på tematikken boken ønsker å behandle. Spesielt døden oppleves som meningsløs, eller sidefyll, for å bruke en annen hensiktsmessig formulering. 
 
Nå eller aldri, Rikka er likevel en bok som er lett å plukke frem, og den tar tak i brytningspunkter mellom barn og ungdom som mange kan kjenne seg igjen i. Både handlingen og karakterene fremstår som troverdig, og det er en fortelling som kunne vært tatt fra virkeligheten. 
 

Anmeldt av Alexander Almvik, Grimstad bibliotek
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.