onsdag 28. oktober 2020

Ragnarok 1: Fenrisulven

Av Odin Helgheim
Egmont Kids Media Nordic AS, 2020
127 s.
Målgruppe: Barn og ungdom, men kan leses av alle
Tegneserieroman



Dette er debutboka til den selvlærte tegneren Odin Helgheim, født 1996. Fascinasjon for tegneserier begynte da han som barn bodde tre år i USA. 

Grunnlaget for historien i boka er historien om Ragnarok, fra norrøn mytologi.

Vi møter Ubbe, sønn av landsbyens høvding Gunhild. Vi møter også Ubbes storebror, den kjekke båtbyggeren og eventyreren Hod. Andre viktige karakterer er stavmesteren Ylva og datteren hennes, Thyra. Vi får et innblikk i landsbylivet, som er ganske idyllisk – helt til en stor ulv angriper portvaktene. Derfra tar historien en dramatisk vending. Ubbe må ta ansvar, moren er i Valhall og Hod er blitt blind. I siste kapittel, er handlingen lagt 4 år seinere. 
Ubbe, som var en liten og ganske redd guttunge i begynnelsen av boka har blitt en ansvarlig ung mann. Det har ikke gått fullt så bra med Hod. 

Serieskaperen sier selv i etterordet at Første bok i bunn og grunn handler om at en lillebror og en storebror bytter plass.

Tegningene, særlig øynene, er tydelig mangainspirerte. På innsiden av bokomslaget er det tegnet kart over Midtgard (tegnet av Kristin Sundsdal), med stedsnavn skrevet i runer. 

I slutten av boka, etter romanen, er det 14 sider med forskjellige skisser, også skisser fra bok 2. 

Bakerst i boka står runealfabetet. Hvert kapittel begynner med et sammendrag på en side. Her er streken annerledes, det mye symbolikk og stiliserte figurer og ornamentikk vi forbinder med vikingtida. All skrift er skrevet med runer.

Serien Ragnarok er ment å gå over flere bind. Andre bok er allerede ferdig skrevet, den skal hete Fimbulvinteren. 

Emneord: Tegneserie, Norrøn mytologi, Vikinger, vikingtid, runer.

Vurdering: Jeg likte denne boka. Forfatteren er tro mot historien, men krydrer den med både humor og dramatikk. Vi får et fint innblikk i landsbylivet. Tegningene fungerer godt og karakterene er troverdige.
Boka fungerer både som introduksjon til serien Ragnarok og som selvstendig bok. 

Andre mener:

Trond Sætre, serienett.no
Serien har en manga-estetikk som mange yngre lesere vil kjenne seg igjen i. Den har en lettfattelig og spennende historie som bærer i seg lovnader om at den kan bli mer raffinert, og definitivt enda mer episk etter hvert. Med Ragnarok har Odin Helgheim skapt en nærmest perfekt vikingtidsfantasi på folkelesingsnivå.

Kyrre Matias Goksøyr, Empirix:
Med Fenrisulven melder Odin Helgheim seg inn i gruppa av svært sterke norske debutantar dei siste åra. Det er lovande å sjå korleis internasjonale impulsar og forteljarglede har fått grobotn hos ein ny generasjon serieskaparar og ført til høgst lesverdige teikneseiar.


Anmeldt av Barb Lamprecht Wang, Agder fylkeskommune

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.