onsdag 28. oktober 2020

Oppdrag abort

Av Jenni Hendriks og Ted Caplan
Kagge, 2020
283 s.
Målgruppe: Ungdom over 13 år
Bokmål

Skoleflinke Veronica Clarke er sytten år, klar for collegetilværelsen – og gravid. Dette må ikke komme ut, selv ikke foreldrene må få vite noe, så hun må få gjennomført en abort i all hemmelighet. Men hvordan? Det viser seg at den nærmeste abortklinikken som tillater unge jenter å ta abort uten foreldrenes samtykke, ligger 1400 kilometer unna, og Veronica har ikke bil. Kjæresten viser seg å ikke være helt stabil, så han nytter det ikke å sette sin lit til.

Løsningen blir Bailey Butler, Veronicas tidligere bestevenninne som nå har blitt skolens destruktive kruttønne, full av sarkasmer og med grønt hår. Hun har tilgang til bil, og jentene starter en vill ferd gjennom det sørvestlige USA mot Albuquerque og abortklinikken. De må rekke tur-retur inkludert en abort uten at foreldrene oppdager at Veronica ikke er på den årlige pugge til eksamen-hytteturen med venninnene, hvor foreldrene tror at hun er.

Dette er en bok som forteller at venner noen ganger er det viktigste valget man har. Den forteller også hvor viktig det oppleves å opprettholde fasaden, hvor viktig det er å fremstå som vellykket og skoleflink. Og så handler den om betydningen av å være seg selv, å være slik man er skapt. Handlingen tar mange uventede vendinger underveis.

Vurdering: Boken er aktuell amerikansk samtidslitteratur som tar utgangspunkt i abortmotstanden som vinner frem i flere delstater. Den tar også opp temaet homofili.

Boken er skrevet på en humoristisk måte, til tross for at det er alvorlige temaer som tas opp. Den går ikke veldig i dybden på temaene, men den gir likevel leseren en påminnelse om hvor viktig det er å stå for de valgene man tar, og å tørre å være seg selv. 

Språk: Språket flyter generelt greit, og det er mange replikker og dialoger, noe som gir teksten et muntlig preg. Tempoet i boken er til tider veldig høyt, noe som understrekes av korte avsnitt og dessuten flere sider som bare består av ett enkelt avsnitt, som også utgjør et helt kapittel. Det er lett å lage seg bilder inni hodet av de forskjellige scenene som blir beskrevet. 

Emner: Ungdom, svangerskap, abort, vennskap


Anmeldt av Hege Pedersen Udjus, Kristiansand folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.