torsdag 29. oktober 2020

Leggetid

Av Frode Grytten
Illustrert av Mari Kanstad Johnsen
Samlaget, 2020
36 s.
Målgruppe: 3-5 år
Nynorsk


Ei snakkebok mellom far og datter og det å dikte opp ei bok om jenta som faren må skrive.

Boka starter med at den navnløse jenta spør sin navnløse pappa om å lese ei bok til! Men nå er det leggetid, svarer pappa. Slik går det utover kvelden at jenta vil at pappa skal skrive ei bok om henne. I pappas bokhylle er det så mange bøker og ingen handler om henne. Det synes hun er veldig urettferdig og vil at pappa skriver ei bok. Men hva skal boka handle om? 

Slik er dialogen fra ende til slutt om hva denne boka egentlig skal handle om. Boka må være superspennende og ikke kjedelig. 

Pappa foreslår og jenta svarer ja eller nei – mest nei på pappas forslag til innhold. Er det om eventyr som Rapunsel, ikke langt hår men musefletter.. Boka skal ha et slimmonster blir de enige om, men det blir alt for skummelt – så det kan de ikke ha. Jenta vil reise rundt – men finner ut at hun blir bilsjuk – så da går nok ikke det. Hun foreslår masse nye ting de kan finne på sammen for så å ombestemme seg. Det være seg å klatre opp som det første barnet på Mount Everest, ei jente som går på line, være magisk som Matilda, bite negler, møte bestefar – men da begynner hun bare å grine – for bestefar finnes ikke lenger utenfor boka.

Det ender med at hun tross alle forslag bare vil være seg selv. At de leser bok og pappa holder rundt jenta. «Det er det beste eg veit, pappa»

Genre: Billedbok

Emne:  Far og datter, høytlesing og fantasi

Språk: Dialogbok. Egner seg aller best for høytlesing da det er mange lange setninger. Enkelt språk – men litt mye tekst for målgruppen. Far og datter har annenhver linje og annenhver setning.
Illustrasjoner: Friske, detaljrike og fantasifulle tegninger som utfyller teksten til det fulle. Streken ligner litt på Albert Åberg-bøkene, skrevet og illustrert av Gunilla Bergstrøm.

Vurdering:  Fin bok med budskap til barn og de voksne. At det er ok å være kjedelig og helt vanlig! «Smart metaforteljing fra. Frode Grytten og Mari Kanstad Johnsen»  sier Hadle Oftedal Andersen, Klassekampen

Anmeldt av Torvald Hellum, Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.