torsdag 29. oktober 2020

Salamanderprinsen


Av Elisabeth Moseng
Vigmostad Bjørke, 2020
253 s.
Målgruppe: 9-13 /mellomtrinnet
Bokmål


Dorji bor sammen med moren sin i en campingvogn på Furukollen camping. Han er kjapp i replikkene, ærlig, tillitsfull og har passe god selvtillit. De har dårlig råd, men mor er omsorgsfull og vil det beste for Dorji. Han har aldri møtt faren sin, men moren har sagt at faren var prins av Bhutan og mormoren har fortalt at faren døde av lynnedslag. Sannheten er nok en ganske annen.

Dorjis store drøm er å få egen do, siden doen i campingvogna er ødelagt. Moren forsker på storsalamandre som lever i en dam i nærheten av campingplassen og hun drømmer om å få fredet dammen og få Nobelprisen. Dorji og moren har flyttet hvert 2.år, og han har ingen bestevenn, men nå har Dorji blitt god venn med Thea, den nye jenta i klassen. Hun er ei tøff jente som forsvarer Dorji mot kommentarer fra Oliver, den tøffeste og kuleste gutten i klassen. Thea bor sammen med faren sin og drømmer om at faren skal få seg jobb som rørlegger, men han strever psykisk, og de har også dårlig råd. 

Den sure eieren av campingplassen planlegger å utvide og forbedre tilbudet til gjestene og dersom det skjer, vil salamanderdammen bli fylt igjen. Vennskapet blir satt på prøve. Skal det bli nytt toalettanlegg på campingen og dermed jobb til Theas far eller fredning av salamanderdammen og Nobelprisen til Dorjis mor?

I historien møter vi også en hyggelig lærer og to andre gutter i klassen, Helmer og Billy. Guttene blir presentert på en humoristisk måte, og vi skjønner at de ikke har andre venner. Thea er en jente som bidrar til at disse også får bedre selvtillit og våger å si imot klassens leder, Oliver.

Språk: Boka er skrevet med et muntlig, lekent og morsomt språk. Bruken av språkbilder som metaforer, gjentakelser og korte tilbakeblikk gjør at boken er artig å lese. Korte kapitler med overskrifter som på en fin måte vekker leserens nysgjerrighet. Språket i boka er enkelt og selv om store temaer diskuteres, gjøres det på en enkel og forståelig måte.

Emner: Salamanderprinsen er en humoristisk og alvorlig bok om samhold, vennskap, familiebånd, identitet, om å føle seg utenfor, salamandre/amfibier.

Illustrasjoner: Enkle, ensfargede illustrasjoner i blå og sort, laget av forfatteren selv. 

Vurdering: Ei lettlest, spennende og humoristisk bok for mellomtrinnet. Tittel og baksideteksten, «Dorji er sønn av en prins…» kan bidra til at boka ikke blir førstevalget for mellomtrinnet. Slik er det også i starten av boka. Vi får høre at Dorji er en ukjent prins, men stemmer dette? Vi skjønner raskt at boka ikke handler om prinser som i eventyrene, men om viktige emner som leseren lett kan kjenne seg igjen i. Til tross for tittel og omslag, er dette en bok jeg vil anbefale for jenter og gutter fra 9-13 år. Historien forteller oss at man ikke må gi opp drømmene sine og det krever en innsats og kanskje en hvit løgn for å få dem oppfylt.


Anmeldelse skrevet av Anne Ulevåg Marcussen, skolebiblioteket ved Hope oppvekstsenter



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.