onsdag 28. oktober 2020

Tre meter med kniv

Av Eili Harboe
Illustrert av Tiril Haug Johne
Samlaget, 2020
191 s.
Målgruppe: 13 år og oppover
 
Lykke vokser opp i et hjem med far, mor og fostersøster Lena. Lena går i 1. klasse, Lykke på ungdomsskolen. Lykke er glad i Lena, selv om hun noen ganger kan være veldig irriterende. Mor er snill og morsom, men hun er psykisk syk og kan være ustabil og finne på ting som gjør Lykke flau, som å prøve skoene til venninnen som er på besøk, eller late som hun er blind for å få bedre service i en butikk.

Lykkes beste venninner er Annika og Ceyda. Da hun var mindre var det bare Sonja. Men Lykke har vokst fra Sonja, som liker å sitte hjemme og strikke eller besøke mormor. Lykke vil utforske livet, hun vil treffe gutter, gå på fest og drikke...

På en orienteringstur med skolen treffer hun Simeon fra parallellklassen. Hun ser han står alene; hun går bort til ham og later som hun er kommet bort fra de andre. Lykke og Simeon blir etter hvert kjærester. Men hvor intenst skal et kjæresteforhold være? Og skal sex gjøre så vondt? 

Forfatteren sier i et intervju i Dagsavisen:
– Jeg ville forske litt rundt kjærlighet og nærhet. Jeg skriver om en ung person som er søkende og nysgjerrig. Hun leter etter sin plass i samfunnet, i familien, som partner og blant venner. Det tror jeg mange kan kjenne seg igjen i.

Tre meter med kniv handler handler om en ung jentes leting etter egen identitet, om oppveksten med en syk mor, redselen for at andre skal få vite og samtidig behovet for å snakke med noen. Den handler om vennskap og lojalitet mellom venner, men også svik, og om kjærlighet – til de nærmeste og til kjæresten Simeon. Og hvor vondt det gjør når han snur ryggen til.

Handlingen utspiller seg i Stavanger, og de som er kjent der vil kjenne igjen mange stedsnavn.

Vurdering: Det er Lykke som er fortelleren i boka og handlingen ses fra hennes perspektiv. Dermed kan hun formidle følelsene som oppstår i møte med andre mennesker og i ulike situasjoner. Det fungerer stort sett fint, men i noen tilfeller tar hun seg friheter til å fortelle hva andre personer tenker, som da hun ser Simeon sitte på gulvet i gangen på skolen sammen med en jente. Synne er redd for at det er noe mellom de to, men konkluderer med at de er pålagt av læreren å jobbe sammen. «Simeon sat også lent inntil ruta på ein måte som gjorde det tydeleg at han ikkje var interessert i ho. Han var mest opptatt av at dei måtte komme i mål med oppgåva» (Hvordan kan hun vite det?)

Språk: Forfatteren er språklig bevisst, hun skriver lett og uanstrengt på nynorsk.

Tema: vennskap, svik, rus, psykisk helse, kjærlighet, seksualitet


Illustrasjoner og sitater: Romanen er illustrert av Tiril Haug Johne, som også har laget omslag og design. Illustrasjonene er uten detaljer, det ser ut som det er brukt fargeblyanter. Jeg synes de fungerer fint.

- Jeg liker godt streken og måten hun jobba på, at det virker intuitivt, forteller Eili Harboe til Dagsavisen. - Jeg har også tatt med en låt til hvert kapittel, en slags spilleliste for Lykke.

Ekesmpelvis starter første kapittel med dette sitatet:
Kan kalla mig för idiot,
det har jag ingenting emot
jag är en idiot.
Bob Hund – Mer än så kan ingen bli


Om tittelen Tre meter med kniv: Uttrykket brukes én gang i teksten:
«Eg tenkjer på korleis kattar tissar og legg frå seg lukter så ein skal forstå det. Kanskje Lena burde gjere det same så ikkje dette området blir tatt over av nokon andre før ho klarer å forsvare seg. Leggje ut ei felle. Bygge ei vollgrav. Legge ut nokre miner. Tre meter med kniv.»

Eili Harboe (f. 1994) er skuespiller. Hun er kjent som hovedrolleinnehaver i Joachim Triers film Thelma (2017) og Stian Kristiansens film Kyss meg for faen i helvete (2013), og fra roller i bla. Kompani Orheim (2012) og Bølgen (2015). Dette er hennes debutbok.


Anmeldt av Åse Haugland, Agder fylkesbibliotek



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.