tirsdag 18. mai 2021

Snøkattprinsen

 

Av Dina Norlund
Illustrert av forfatteren
Egmont Kids Media, 2021
140 s.
Bokmål og nynorsk


Hovedinnhold:
I Blånen Nordan fortelles det en gammel legende om snøkattenes mektige Eldkonge. Han ville beskytte menneskene og snøkattene mot den nesten like mektige, men onde Sandreven i Blånen Sunnan. Sandreven ville stjele Eldkongens krefter og ta makten over alle De Tre Blånene; Nordan, Midgoar og Sunnan og spre ond aura. For å stoppe revene fikk han smidd en kongekrone av fjellets eget hjerte med ren aura som gir veldige krefter til den som bærer den. Men de slu sandrevene klarte å ta Eldkongens kroneog kastet en forbannelse over snøkattene. De får en stygg stripe i pelsen hver gang de gjør noe som går på bekostning av dens ære. 

Siden har ingen sett hverken revene, Eldkongen eller kronen og mange snøkattprinser har lett etter kronen siden legenden sier at den som blir funnet verdig ville finne den igjen. De som har prøvd er blitt forvist med 3 stygge striper i pelsen. Syv, som er den minste av snøkattprinsenene har ofte hørt faren fortelle denne legenden og er sikker på at kronen finnes og at forbannelsen med ond aura og kulde som ligger over landet vil bli brutt. 

Når faren dør blir det krangel mellom de andre prinsene og de ser på Syv som en sterk utfordrer til tronen siden han er best likt av menneskene, de som velger ny konge. Prinsene bestemmer seg derfor for å narre Syv ut på en umulig jakt etter kronen og utstyrer han med et falskt kart over de tre Blånene.
På veien treffer han en en rødhåret jente som heter Kit. Hun kjenner godt til verden utenfor Nordan, noe som er nyttig for den uerfarne kattungen. De møter ville dyr med ond aura og ser at råten ødelegger maten og vannet for menneskene slik at de stadig må flytte. Syv vil gjerne beskytte menneskene og i kamp mot en syk bjørn får han magiske krefter, men også en stygg stripe på ryggen. Så treffer de en gjeng forviste snøkatter som viser seg å være forkledde sandrever som angriper Kit og Syv må forsvare vennen sin og ender opp med enda en stripe på ryggen. Nå kan han ikke reise hjem, men Kit vil vise han veien til Sandreven og kronen slik at han kan bli kvitt stripene, for Kit vet mye mer enn det hun har fortalt. 

Hos Sandreven får han høre en ny historie veldig annerledes enn den legenden han vokste opp med. Denne historien forteller at Eldkongen ble gal av grådighet og ville ta sandrevenes aura fra det hellige treet slik at han kunne styre alle De Tre Blånene. Sunnan er også under en forbannelse og legenden sier at en katt kan redde dem. Den unge snøkattprinsen må revurdere tankene om Eldkongen og må ta et modig valg. 

Språk:
I prolog og epilog har fortellingen sammenhengende tekst, mens i resten av boka er det snakkebobler. Det er lite tekst, men den krever likevel en god leser. Mye av informasjonen ligger i bildene og de må leses nøye for å forstå sammenhengen. Boka er mest på bokmål, men alle sandrevene i fortellingen snakker nynorsk. 

Emne:
Tegneserieroman, fantasy, katter, vennskap og kampen mellom det gode og onde 
Alder: 9-13 år  

Vurdering:
Tegneserien vil fenge mange med de fine og fargerike illustrasjoner i nordic manga stil. Den handler om å være tro mot seg selv og sine drømmer og ha tro på det gode i kampen mot det onde. Kart i starten av boka som også setter fantasy preg på fortellingen. Bildene har frampek som observante lesere vil få med seg. Kit avsløres som sandrev allerede i det første møtet, hvis en legger merke til tennene og alt det røde håret minner om en rev. Til slutt har forfatteren laget et kapittel som forklarer universet hun har skapt sammen med fine tegnetips. 


Anmeldt av Hilde Irene Tveit, Kristiansand folkebibliotek

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar