tirsdag 18. mai 2021

Maskekvelden

Av Mike Ford
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Aschehoug, 2021
118 s.
Målgruppe: 3. til 5.klasse. 
Bokmål

Hovedinnhold:
Tucker blir bedt i selskap til Sasha, ei jente i klassen. Hun skal ha maskefest og bor i et hus som ligner et slott. Tuckers mor skriver grøssere, og har et ærend i butikken Skrekk og gru. Tucker blir med, og der kjøper han en maske med form som en flaggermus. Et interessant valg, sier selgeren. Selskapet starter bra, helt til de skal ned i kjelleren for å se på verkstedet der Sashas forfar Felix Thatcher jobbet. Tucker, som sitter i rullestol, må ta heisen alene. Der hører han en stemme. Kan det være en grelkin? 

Sasha fortalte om hjelperne som holdt til i verkstedet. Kan Tucker se dem? Er de virkelige? Hjemme igjen skjer det flere rare ting, og Tucker oppdager at han kan se grelkinen gjennom flaggermusmasken. De er hevngjerrige og slemme, og Tucker får problemer både på skolen og hjemme. Hjemme hos Sasha er det plutselig vannlekkasjer over alt. Tucker overbeviser Sasha og broren om at grelkiner finnes, og sammen må de prøve å løse problemene.

Vurdering:
En spennende bok med god driv. En litt treg begynnelse kanskje, men det tar seg fort opp. Historien er jo fullstendig urealistisk, men likevel spennende. Tucker i rullestol er bare så vidt nevnt. Grelkiner kan minne om gnomer, fjøsnisser eller tomter. De er hevngjerrige. Sashas forfar Felix Thatcher brukte dem som hjelpere i verkstedet sitt, han var oppfinner og laget leker. Kan vel minne litt om julenissens verksted? Tucker er en smart og modig gutt som finner en løsning, og han både har og får gode venner. En snill grøsser med en god slutt.
Skrekk og gru er butikkens navn og seriens navn, og butikken går igjen i alle bøkene.

Serie: Skrekk og gru; 3

Emne: Grøss, spenning, vennskap, mot


Språk: Lettlest, mye luft. Enkelte vanskelige ord. 

Illustrasjoner: En blyanttegning i begynnelsen av hvert kapittel, tegningen beskriver temaet i kapittelet. 


Anmeldt av Ingunn Greibesland, Kristiansand folkebibliotek, Nodeland

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar