tirsdag 18. mai 2021

Skilsmissehelter: til deg som har skilte foreldre

 

Av Trude Eidsvold
Illustrert av Kine Yvonne Kjær
Cappelen Damm, 2021
216 s.
Målgruppe: 9-13 år
Bokmål


20 000 barn i Norge opplever hvert år at foreldrene skiller seg. Dette er boka til alle disse barna. Boka har et klart budskap til alle skilsmissebarna. Foreldres skilsmisse er ikke barnas skyld og det er de voksne sitt ansvar at barna har det godt etter skilsmissen! 

I boka kommer det råd og svar fra psykolog, helsesykepleier, advokat og barnepanelet (5 barn i fra 9-14 år). 

Vi møter fem barn gjennom et helt år, og vi møter dem på de samme merkedagene: Første skoledag, aktivitetsdag, halloween, julaften, hverdag, påske, 17. mai og siste skoledag. Hver av fortellingen tar opp kjente problemstillinger for skilsmissebarn.

Her møter vi Emma som har foreldre som nettopp har gått fra hverandre og som synes det er slitsomt å bo to plasser, og som ikke skjønner at foreldrene kan være så positive når alt føles så vanskelig.

Vi møter barn som er grenseløst lojale overfor foreldrene og som står i en lojalitetskonflikt. Kan en velge å flytte fra mamma for et bedre liv hos pappa, er Ingrids dilemma. Lukas ofrer flotte opplevelser sammen med mors nye familie fordi mamma blir stille og innesluttet over flere dager når han kommer tilbake til henne. Marjas pappa har et alkoholproblem og Marja dekker over pappas problemer så godt hun kan. 

Jakub føler seg glemt av faren og at pappa er mer opptatt av den nye familien sin. Er pappa mer glad i lillebror enn i ham? Ingrid føler at mamma velger stefaren fremfor henne og broren.

Historiene i boka er troverdige og mange vil kjenne seg igjen i dem. Psykologens svar underveis i anerkjenner barnas følelser og problemer. Budskapet gjennom hele boka er at det er de voksnes ansvar at barna har det greit.  Boka oppfordrer barna til å si fra når ting ikke er greit for dem, og til å ta kontakt med voksne de stoler på. 

Emneord: Skilsmisse


Anmeldt av Olaug Øveland Sætren, Grimstad bibliotekIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar