tirsdag 18. mai 2021

Bamselegen ordner opp


Av Marita Abel-Grüner
Illustrert av Svein Erik Okstad
Kagge (i samarb, med NRK), 2021
60 s.
Målgruppe: 4-6 år
Bokmål


Innhold:  
En faktabok basert på en dansk tv-serie (DR) og deretter en norsk utgave gjengitt på NRK Super. Boka egner seg til et slikt format – da den er svært visuell på alle måter. Gjennom lek og alvor visualiserer den tre ulike sykdommer gjennom tre forskjellige kosedyr.

Kåre får korona, Øystein får ørebetennelse og Kaja får kreft. Kåre er en katt.  Kåre har feber, hoster og har mista smaken. Sin gode eier og menneskebarn Tommy ringer Bamselegen. Dette er vel kun Bamselegen som kan gjøre katten frisk? Hos Bamselegen møter de en framtoning som først ser ut om en Ninja, men det er legen selv, Charlotte, som har kledd seg opp med en full beskyttelsesdrakt. Korona spøker vi ikke med. Assistenten hennes, Gilbert, er også en figur som ser ut som ei dokke a la Muppetfigurene til Jim Henson eller Max Mekker i Sesam stasjon. Han synger og ler er en sprudlende figur. 

Gjennom prøvetaking, som menneskebarna og kjæledyreierne selv tar, får vi vite hva som skjer inne i Bamsolysen som finner ut hvilke bakterier som var i prøvene.

Charlotte og Gilbert får gjennom boka også besøk av haien Kaja, som har kreft. Elefanten Øystein har ørebetennelse og tro det eller ei, de får veldig god hjelp av Bamselege Charlotte og assistenten Gilbert. 

Genre: Billedbok

Emne:  Sykdom, sykehus, bakterier og medisiner – ikke minst KORONA

Språk: Enkelt språk. Mye dialog hvor også vi som lesere blir interaktive ved å svare på spørsmål om hva slags behandling som må til.

Illustrasjoner:  Svein Erik Okstad har laget fine, delvis fotografiske tegninger – basert på tv-serien med samme innhold. Lekende – som teksten for øvrig.

Vurdering:   En faktabok med et oppdatert innhold på bl. a. korona. Slik sett er den veldig tidsriktig og smaken av oppdrag kjennes lang vei.  Boka har en fin underholdende, morsom tilnærming til sykdommene – også de mer alvorlige (kreft og korona). Illustrasjonene er også med på å ufarliggjøre det å gå til legen og vite hva som skjer i ulike situasjoner.   
Boka egner seg veldig godt til høytlesning og samtale med barn om disse og mange andre sykdommer.   Ei virkelig gladbok om dystre temaer.


Anmeldt av Torvald Hellum, Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar