tirsdag 18. mai 2021

Apestjernen

 

Av Frida Nilsson
Illustrert av Per Dybvig
Oversatt av Nina Aspen
Aschehoug, 2021
166 s.
Målgruppe: 6 -10 år
Bokmål


Jonna er 9 år og bor på barnehjem. Som alle de andre barnehjemsbarna, drømmer hun om å bli elsket slik foreldre elsker sine barn. Bestyreren gjør sin plikt, men er kald, og mest opptatt av regler og renslighet. Det setter Jonna stadig i trøbbel, da hun ikke skjønner hvorfor en skal vaske seg hele tiden når en bare blir skitten igjen med en gang. Og det er jo så mye annet gøy å finne på.


Da det kommer en stor sjaskete gorilladame og vil hente ett barn går ryktene om at barnet kommer til å bli spist. Jonna er derfor livredd da det er hun som blir valgt og må sette seg i vraket av en bil på vei mot sitt nye hjem.

Jonna skjønner etter hvert at Gorillaen ikke var ute etter middag, og det skal vise seg at de har mer felles enn Jonna trodde. Sakte, men sikkert, knytter de to seg sammen som familie. 

Men idyllen varer ikke lenge. En ufyselig eiendomsutvikler og kommuneansatt ved navn Tord, ser en ny mulighet til å skaffe seg gorillaens eiendom som han har prøvd å skaffe seg lenge. Jonna og Gorillaen har brukt noen ytterst tvilsomme metoder for å selge bruktgjenstander. Folk har budt over seg selv for å hindre at den lille jenta skal få juling for alle «feilprisingene» hun har satt på varene. Avtalt spill selvfølgelig, men det hindrer ikke Tord i å bruke bekymringsmeldingene som strømmer inn, for å presse Gorillaen til å selge.

Vurdering:
Frida Nilsson blir hyllet som den nye store høytlesningsforfatteren, og det er vel fortjent. Apestjernen står ikke langt unna Roald Dahls stil med karikert persongalleri, overdrevne hendelser, samt mye humor og varme. Hun er heller ikke redd for å la heltene utføre høyst tvilsomme gjerninger.

Språk: Lett og enkelt språk. 

Emneord: barnehjemsbarn, humor


Anmeldt av Tove J. Kittelsen, Arendal bibliotek.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar