tirsdag 18. mai 2021

Fra ape til sapiens: menneskenes historie

 

Av Bengt-Erik Engholm
Oversatt av Aleksander Melli
Illustrert av Jonna Björnstjerna
Spartacus Forlag AS, 2021
164 s.
Bokmål


Hvordan har vi utviklet oss til dagens moderne mennesker? Utviklingen har vært enorm fra man klatret i trærne og løp rundt på alle fire, til at man nå bygger roboter og reiser ut i verdensrommet. I boka forklares det blant annet hvorfor samfunnet ser ut som det gjør i dag, og hvilke funn og oppfinnelser man var smarte nok til å gjøre underveis. 

Innledningsvis starter med disse ordene av Stephen Hawking: «I millioner av år levde vi akkurat som dyrene. Så skjedde noe som slapp løs fantasien vår. Vi lærte å snakke og vi lærte å lytte. Det gjorde det mulig å snakke om ideer og fikk oss til å samarbeide og oppnå det umulige. Menneskehetens største suksesser har funnet sted fordi vi snakker sammen, og de største fiaskoene fordi vi ikke gjør det. Det trenger ikke å være sånn. I fremtiden kan våre største drømmer bli til virkelighet. Med all teknologien vi har til rådighet, er mulighetene uendelige. Alt vi trenger å gjøre, er å fortsette å snakke sammen». Dette er et tydelig budskap til både voksne og de unge som skal arve kloden vår.

Videre følger et verdenstidshjul delt opp i årets tolv måneder. «Apenes planet» er markert en av de aller siste dagene i desember og hele menneskets historie kun de siste 25 minutter. I de aller fleste feltene er det bakteriene som har «verdensherredømme». Dette setter alt i perspektiv.

Forfatteren har ordnet innholdet i hovedkapitlene: En revolusjon i hodet, Vi begynner å dyrke, Alle sammen, Vitenskapen slår gjennom og Dingser og penger. Han tar oss med i menneskets historiens og menneskets utvikling samtidig som han fletter inn humor og reflekterende kommentarer.

Boka forteller oss mye om hva Sapiens har brukt sitt kloke hode til. Vi er nysgjerrige og har samlet kunnskap og funnet opp fantastiske ting. Vi forsker på alt mulig. Engholm skriver: «Men det viktigste burde være at vi alle skal ha det bra, at krig, fattigdom og sykdommer utryddes, at vi kan redde miljøet, alle utryddelsestruede arter og klimaet, og at vi kan leve sammen. Men vet vi at forskningen bare brukes til det som er bra for oss? Vet vi engang hvor vi er på vei, og hvordan vi vil at fremtiden skal bli?». Helt til slutt skriver han: «Vi har blitt smartere og lært oss å samarbeide. Derfor burde det ikke være umulig for oss å finne løsninger på de store problemene vi har i dag, men konflikter som tvinger mennesker på flukt, fattigdom, skumle pandemier og menneskehetens største utfordring noensinne: miljøødeleggelse og klimatrusler. Det skal gå, om vi står sammen. For vi er jo «det kloke mennesket».

Illustrasjonene forsterker innholdet og har hele tiden en humoristisk strek. Jeg kunne kanskje ønsket at de var i farger, men de fungerer også godt i svart/hvitt. Omslaget har klare farger.

Inni omslaget foran finner vi et slags slektstre som illustrerer «Fra ape til sapiens – slektningene våre!» Her er mange menneskearter presentert. Dette ble litt rotete for meg, men presentasjonen inni omslaget bak likte jeg godt. Her er en godt visualisert tidslinje presentert; «Tidslinje over sapiens historie». Denne starter med Den kognitive revolusjon, så Jordbruksrevolusjonen, Menneskeheten samles, Den vitenskapelige revolusjon og til slutt Den industrielle revolusjon. Viktige oppfinnelser både som ideer og konkreter samt personer er tatt med her. En flott illustrasjon.

Forfatter og illustratør:
Bengt-Erik Engholm er svensk. Han har skrevet en rekke bildebøker og faktabøker for barn. Engholm underviser også i kreativ skriving og arbeider som personlig assistent. Illustratør Jonna Björnstjerna er også svensk. Hun tegner for en del aviser men for det meste jobber hun med å illustrere barnebøker. De to jobber godt sammen. Teksten og tegningene utfyller hverandre godt.

Emne:
Menneskehetens utvikling og verdenshistorien.

Språk:
Språket er lett og ledig. Kapitlene er korte. Det gjør boka lettlest. 

Alle sidene er illustrert med morsomme tegninger. Sidene har gode og brede marger.


Vurdering:
Jeg liker denne boken. Den er både lærerik, morsom og underholdende. Og alvorlig. 

Det bør ikke være umulig å finne gode løsninger for kloden vår om vi står sammen. Tegningene er klare og gode. Boka passer for 9-12 år. Sakprosa for mellomtrinnet.


Anmeldt av Kirsten Moi Øvstedal, Flekkefjord bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.