tirsdag 18. mai 2021

Pelle Propell vil absolutt ikke miste en tann

Av Christine Sandtorv
Illustrert av Ella Okstad
Cappelen Damm, 2021
36 s.
Målgruppe 3-6 år.
Bokmål.


Boken er den tredje i serien om den morsomme og viltre gutten Pelle Propell og hans familie.

I denne boken har Pelle fått en løs tann. Han blir både redd og usikker, og vil aldeles ikke miste tannen sin. Heldigvis har Pelle en storesøster, Henny, som alltid er beredt til å hjelpe ham. Hun foreslår at de må få ut tannen, men da blir Pelle enda reddere. Han vil at tannen skal festes igjen. Det blir tannlegekontor i stuen. Bestekompis Bo kommer med verktøykassen. Der har han både binders og plaster. De prøver å få festet tannen igjen, men det er ikke lett. Å binde den fast med tanntråd hjelper heller ikke.

Heldigvis vet Bo at det finnes en tannfe som elsker tenner. Hun gir til og med penger tilbake i bytte mot tenner. Pelle blir i fyr og flamme, vil ha ut tannen, og spretter opp av stolen. En dør blir åpnet og i tanntråden, som var festet både i tannen og døren, henger det plutselig en blodig tann. Pelle blir både lettet og stolt over at tannen nå er ute og kan hentes av tannfeen. 

Christine Sandtorv er best kjent som vokalist og har utgitt flere sanger for barn de siste årene. Dette er hennes første serie med barnebøker. 

Ella Okstad er illustratør og grafisk designer. Hun har illustrert flere norske barnebøker. I bøkene om Pelle Propell bruker hun klare farger på barna og de tingene hun vil framheve. Bakgrunnen og annet inventar har en dus blågrønn farge.  Prikker i mange farger finner en igjen på nesten alle sidene. De skaper fart i handlingen. Illustrasjonene følger teksten godt. Tegningene fyller siden, med unntak av hvite skyer til teksten. På noen sider finner en forstørrede ord og enkle setninger med uthevet skrift også andre steder på siden.  Hver side har mange artige detaljer. Her er mye å se på og prate om. Bakerst i boken er det forklaring til hvordan kosedyret til Pelle, en liten dinosaur, kan tegnes. 

Boken passer fint for målgruppen. Det å miste en tann er ett emne barn i denne alderen er opptatt av og har spørsmål om. Her er mye som fenger barna, både i tegninger og tekst. Bøkene om Pelle Propell inviterer barna til lek og moro.


Anmeldt av Ingeborg Fredriksen, Lindesnes bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar