tirsdag 2. april 2024

Stolt


Av Benjamin Baarli Silset
Illustrert av Kine Yvonne Kjær                                              Cappelen Damm, 2023
121 s.
Målgruppe: 9-12 år
Bokmål


«Hvis noen hadde fortalt 12 år gamle Benjamin at han en dag skulle gifte seg med en mann, bo i en byleilighet med egen hage og ha en hund kalt Bjarne, ville nok 12-åringen sagt at det var løgn. For det virket helt umulig på den tiden.» Slik starter boka. Benjamin som nå er gift med Niklas og jobber som psykolog, har skrevet denne boka for å hjelpe barn og unge til å forstå mer av pride, det å være skeiv og de som sliter med å passe inn. Han ønsker den hjelpen han ikke fikk i oppveksten, nå kan barn og unge få oppleve at han eller hun eller hva du måtte definere deg som, ikke er alene om å ha det sånn. 

Boka gir gode råd og svar på spørsmål til de som opplever dette selv. Samtidig er det gode tips til andre som står rundt og som ønsker å være til god støtte, allierte som forfatteren liker å kalle det. Boka tilbyr god hjelp til alle barn og unge med tanke på egen selvfølelse, skamfølelse og det å være en god venn. 

Boka er flott illustrert av Kine Yvonne Kjær der noen av de kjente personene er svært gjenkjennelige. Boka er fargerik og har mange luftige sider, noe både illustrasjoner og ulike sitater bidrar til. Boka presenterer flere viktige personer som har gått foran i kampen for homofiles rettigheter. Den har også Skeiv tidslinje med sentrale årstall fra avkriminalisering i Danmark i 1933 til det i 2016 blir lov å gifte seg i kirken i Norge. 

Vurdering: Er dette ei faktabok? Et oppslagsverk? Innholdsfortegnelsen foran i boka er bare delvis vellykket, boka virker noe rotete å navigere i. Samtidig er det positivt at boka inneholder personlige betraktninger både fra forfatter og andre personer. Oversikten foran i boka gir uansett en viss hjelp til å kunne slå opp på det som oppleves mest interessant i stedet for å måtte lese den fra perm til perm. 

Heldigvis er det er det et kapittel med ordforklaringer ordnet alfabetisk bak i boka. Det er bra, for i selve boka oppleves definisjoner noe rotete presentert med en del gjentakelser. Flott med oversikter på spillelister, filmer og ikke minst tips til noen å snakke med. Kildelista derimot synes jeg er skuffende kort.

Språk: Forfatteren er opptatt av å forklare enkelt, noe han langt på vei klarer. Dette er likevel tema som inneholder mye avansert språk. Hvis 9-åringer er i målgruppa, kan det være vanskelig å vite hvor mye de kan få med seg av ord om assistert befruktning, surrogati, polyamorøs. Forhåpentligvis har forfatteren klart å sørge for at de uansett får med seg akkurat passe i forhold til det de trenger på det tidspunktet. 

Emner: Identitet, LHBT, mangfold


Anmeldt av Marian Børnes, Kristiansand folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.