tirsdag 2. april 2024

Villdyr

 

Av Håkon Marcus
Aschehoug, 2023
358 s.
Målgruppe: Fra 9 år og oppover
Bokmål


Embla Villseid fyller snart 13, skal begynne på ungdomsskolen og har alltid følt seg annerledes. Moren Karin holder motivasjonsforedrag for små og mellomstore bedrifter, faren Helge er finansrådgiver, er alltid solbrun og går i spraglete sykkeltøy. Storesøster Malene går i 10., er best på håndballaget, er den peneste på hele skolen og har gode karakterer i alle fag. Embla ligner ikke på noen av dem.

Hun har laget seg en hemmelig lesekrok i garasjen, der rømmer hun når det blir for mye mas om selvutvikling og om hennes antisosiale adferdsmønster. Der får hun en dag en hemmelig beskjed fra en tordivel; Finn ut hva slags dyr du er.

Foreldrene gir henne omvendt husarrest, dvs. ingen bøker, ingen data, ingen musikk på ørepropper og ingen alenetid. Rommet hennes er låst fra utsiden. På skolen greier hun å finne et sted hun kan være helt alene, men blir filmet i smug – og skriker høyt når hun blir oppdaget. Filmen med det voldsomme skriket blir lagt ut på nettet, og absolutt alle på skolen konkluderer med at Embla er gal. Men filmsnutten blir også lagt merke til utenfor skolen, og merkelige ting begynner å skje. Embla får vite at hun er en hamløper og blir kjent med en parallell verden. Hamløpere kan gjøre seg om fra dyr til menneske og fra menneske til dyr – men ikke hvilket som helst dyr. I Hambassaden får Embla vite at hamskifte er noe som kommer med ungdomstida, og at vanlige hamfolk er det samme som foreldrene. For hamløpere som vokser opp hos borgerforeldre er det verre å vite, og Embla vet ikke hvilket dyr hun er.

Alle unge hamløpere må gjennom den farlige Utmarksprøven. Embla også. Selv om hun egentlig ikke er kvalifisert, får hun delta. Embla blir sentral i kampen mot de onde strigene og lederen deres, Kvitving. 

Villdyr har likhetstrekk med flere fantasy-univers, både Harry Potter-bøkene og Dødslekene for å nevne noen. Men med Villdyr har debutant Håkon Marcus skapt et originalt univers. Det kommer en overraskende tvist mot slutten av boka, og det er ikke lett å vite hvem som egentlig er venn og hvem som er fiende. Språket er originalt og rikt på bilder, historien er både spennende og morsom. Boka vant Trollkrittet (NBUs debutantpris) for 2023. 

Fra juryens begrunnelse: 

» …Marcus er selvsikker, og dyktig nok til å skape et eget univers, og, til å bryte noen av sjangerens aller sterkeste forestillinger, når det trengs. Dette gjør Villdyr til et friskt og gjennomført bidrag til sjangeren. Det er en rik verden Håkon Marcus har skapt, en verden som gir stort rom til å utvikle både karakterer og intrige videre. På toppen av dette, er Villdyr skrevet med et overskudd som også gjør dette til veldig morsom lesning.»

Denne begrunnelsen stiller jeg meg bak. Ifølge forlaget passer boka fra 9 år og oppover. Den passer også fint for voksne som har sans for sjangeren.

Håkon Marcus har sagt i intervju at han skriver på en fortsettelse. Den gleder jeg meg til å lese! 


Anmeldt av Barb Lamprecht Wang, Agder fylkeskommuneIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.