tirsdag 2. april 2024

Jenter

 

Av Cathrine Sandmæl
Egmont, 2024
144 s.
Målgruppe: 10-13 år (men også eldre)
Bokmål
Handling:
Eli og familien har flyttet til et tettsted utenfor Oslo. I klassen hun havner i er det ingen som deler hennes interesser, det er liksom bare en haug med normale sosser. "De behandler meg bare som den nye rare emo-jenta som ingen vil snakke med", tenker Eli. For eksempel Camilla - med merkejeans, mega-shiny hår, feilfri hud og sminke og perfekt nappa øyenbryn. Guttene er barnslige, de slenger bemerkninger etter henne og kaller henne Emo-Eli. Heldigvis blir hun kjent med noen i parallellklassen som deler hennes interesser for musikk, manga og andre nerdete ting. Venninnen Nina har nettopp begynt å lese Lemon Garden, en yaoi-serie. 

Yaoi er en undersjanger av shoujo som fokuserer på seksuelle eller romantiske forhold mellom menn. Sjangeren omfatter anime, manga, romaner og dōjinshi, og er i hovedsak rettet mot et kvinnelig publikum. Yaoi er et ord mest brukt av den vestlige fansen. Kilde: Wikipedia

Etter å ha lest Lemon Garden lurer Nina på om hun er streit eller ikke. I bursdagen til Kris diskuterer venninnene om det er bedre å kysse jenter enn gutter. Når Eli tullekysser Nina går en bølge gjennom Eli. Er hun blitt forelsket i Nina? På skoleballet danser jentene med hverandre og har det gøy. De tar noen tullebilder og Nina spør Eli om de skal tullekysse på bildet. Dette går ikke helt som det skulle og Eli stikker fra festen. Er vennskapet med Nina ødelagt nå?

Tegneserien handler om oppvekst, samhold, skolehverdag, vennskap, identitet og forelskelse. Eli prøver å finne ut hvem hun egentlig er. Hun passer ikke sammen med sossejentene, selv om hun har sett Camilla på Outland. Og liker hun kanskje bedre jenter enn gutter? Guttene i klassen er i hvert fall teite. 

Eli er hovedkarakter og vi følger henne fra hun begynner i ny klasse og fram til etter skoleballet på høsten. Året er 2005, (det ser vi på side 101 på et banner: Ball 2005). Hverdagene på skolen og hjemme har både oppturer og nedturer, som for de fleste andre. I det ene øyeblikket føler hun seg kul, i neste skamfull og nedfor.
Andre karakterer vi blir kjent med er venninnene Nina, Vii, Kris og Trine og litt sossejenta Camilla.

Tegneserien har fire kapitler med titlene: 1) Jenter 2) Kanskje? 3) Ballet 4) Unnskyld
Handlingen er lineær og vi ser alt ut fra Elis perspektiv. Et vendepunkt i handlingen kommer i det Eli kjenner på helt nye følelser og hun klarer ikke å konsentrere seg om annet enn dette. Det føles litt farlig, og hun er redd for at noen skal få vite det, men samtidig er det kriblende og spennende.
 
Bakerst i boka forteller forfatteren om hvordan hun har laget personene og hvordan hun jobbet fram historien. Hun forteller også om hvordan hun har jobbet med tegningene for å gi karakterene liv. Hun forteller at hovedpersonen Eli er basert på henne selv og egne opplevelser, men at hun har gjort om på karakterer, navn og situasjoner. Hun savnet en bok som denne da hun var ung.

Tegningene er uttrykksfulle. Spesielt Elis følelser vises tydelig. Sandmæl bruker fargene bevisst i ulike episoder i boka. Et eksempel er rosa farger når hun tenker på Nina og om hun er forelsket. Svarte helsider illustrerer mørket og skammen hos Eli. Språket er hverdagslig og ungdommelig

Narissa (en vampyr) som dukker opp i tankene rett som det er, blir jeg ikke helt klok på. Tegneserien starter der Narissa følger etter Eli og vil ta hevn. Men jeg vet ikke for hva? Eli er en person som lett går seg bort i dagdrømmer, og dette er kanskje en blanding av serier hun har lest og livet hennes, Tror det er noe jeg ikke har fått helt tak på - men jeg er jo ikke akkurat i målgruppen for denne boka.

Konklusjon: Men alt i alt synes jeg dette er en fin og godt gjennomarbeidet bok.

Jenter er Cathrine Sandmæls første tegnerserie. 


Anmeldt av Åse Haugland, Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.