tirsdag 2. april 2024

Soluna 1: tvillingene

 

Av Camilla Dahlstrøm
Egmont, 2024
141 s.
Målgruppe: 2. trinn og oppover
Bokmål


Tvillingene Aiden og Tanwen har vokst opp på hver sin side av jordkloden, og uten å vite om hverandre. Tanwen lengter etter frihet og Aiden leter etter sannheten, for begge mistet sin verge på samme måten: de ble drept av de Maskerte. Hvorfor skjedde det? Hvorfor blir tvillingene jaktet på av de Maskerte? Tvillingene må lære hverandre å kjenne, hvordan de kan samarbeide og finne ut av sannheten før de samme onde kreftene ødelegger hele verden!

GOOD

Veldig fine, lette tegninger med simpel strek og sterke farger. Det er ikke mye “rot” i bildene som trekker vekk fra selve fortellingen eller gjør det vanskelig å følge med. Det er åpenbart hvem som er hvem, og designet er rent og sterkt. Fargene er sterke og gradert på en subtil måte som hjelper å holde bildene klare.

Aiden og Tanwen er veldig klare i sin personlighet. Det er åpenbart hva som driver dem. De andre karakterene rundt dem fikk ikke helt tid til å utvikle seg så mye, men jeg er allerede interessert i hvem Sileny er og hvordan hans historie utvikler seg i fremtiden.

BAD

Enda en historie hvor jenter er action-helten mens gutten er bokormen. Det har vært veldig mye av denne type fortellinger i de siste 10 årene, så er litt smålei det. 

Og det var litt overraskende at tvillingene er 18 år gamle. Designet og fortellerstilen fikk meg til å tro at de var 16 på det meste, mest sannsylig yngre. Samme med Sileny som er 30. Her har ikke design og fortelling helt godt samarbeid. Og det kan være litt forvirrende også. 


KONKLUSJON

Når det gjelder følelser og reaksjoner så er Soluna ikke så nyansert som “Nordlys”, mye mer simplistik i sin fortellerstil og minner litt om “Avatar the Last Airbender”.

Men det er en god tegneserie, og språket er enkelt og greit. En rask bok å lese, som passer til 2. trinn og oppover.


Anmeldt av Jana Broz, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.