tirsdag 2. april 2024

Max Manus

Av Andreas K. Iversen
Kagge, 2024
191 s.
Målgruppe: ca 12 år og oppover. Ingen øvre aldersgrense. Bokmål


Denne boka beskriver Max Manus og hans kompanjongers kamp mot okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig i tegneserieform. Han var en av Norges største motstandshelter.

Max Manus er jeg-forteller, og setter oss inn i denne vonde tiden i norsk historie. Han presenterer seg selv ved et smell, ved å hoppe gjennom et uåpnet vindu på flukt fra Gestapo. En skikkelig actionfylt start, som en filmscene. Så får vi en kort innføring i hans oppvekst og liv før krigens utbrudd, med blant annet flere ruter av en sjøsyk ung Max. Før vi vender tilbake til den dramatiske flukt-scenen igjen. 

Herfra får vi se hans utrolige, dramatiske, opplevelser under krigen sammen med resten av motstandsbevegelsen. Andreas K. Iversen gir oss en troverdig og sterk beskrivelse. Illustrasjonenes strek og fargevalg både komplimenterer og forsterker teksten, som veksler mellom direkte tale i snakkebobler og “info-tekster” i firkantede ruter med en annen bakgrunnsfarge. Andreas blander inn humor som en fin motvekt til alt det dramatiske de gjennomgår. Avslutningen gir oss også et fint, ærlig og sårt bilde av Max Manus liv etter krigen.

Det er heldigvis en presentasjon av hvem som er hvem foran i boka, så vi kjenner dem igjen i illustrasjonene. Flere av personene får sin egen introduksjon når de dukker opp i boka. Legg særlig merke til Edvard Tallaksens humoristiske bakgrunnshistorie. I tillegg er det en veldig nyttig tidslinje og ordforklaringsliste bakerst i boka. Flere ord og uttrykk blir nemlig ikke forklart i selve tegneserien. Noe av innholdet virker for meg som om det er beregnet på en mer voksen leser enn forlaget har anslått (9-13 år).

For de som liker myldrebøker, er det en ekstra gulrot. I menneskemengden av Kongens hjemkomst etter krigens slutt, vil du kunne finne flere både fiktive og ekte personer som ikke hører hjemme i 1945. Kan du finne Tix, Pondus, Kjell (Lunch) eller de to gamle gubbene på balkongen fra Muppet show? 


Anmeldt av Marthe R. Torkildsen, Kristiansand folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.